Σε αχαρτογράφητα νερά πορεύεται η παγκόσμια οικονομία

Σε αχαρτογράφητα νερά πορεύεται η παγκόσμια οικονομία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κοινή παραδοχή ότι ο οικονομικός κόσμος πορεύεται σε αχαρτογράφητα νερά, καταλήγουν υψηλοί αξιωματούχοι, διακεκριμένοι οικονομολόγοι και ισχυροί επιχειρηματικοί παράγοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σε ένα ευρύτερο κλίμα απαισιοδοξίας. Καθοριστικό ρόλο παίζουν οι διεθνείς αγορές που έχουν καταποντιστεί τις πρώτες εβδομάδες του 2016 από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τη δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου. Υπάρχουν, παράλληλα, επιμέρους εξελίξεις, όπως ο κίνδυνος ενός Brexit ή η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, που διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον με προκλήσεις.

Στην τριήμερη συνάθροιση των ισχυρών του κόσμου, που ολοκληρώνεται αύριο στο Νταβός, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς δήλωσε πως οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να συντονιστούν με την πραγματικότητα των αγορών. «Τα σημερινά τεκταινόμενα στέλνουν το μήνυμα πως ήταν λανθασμένη η υπερβολική αισιοδοξία που είχε απλωθεί γύρω μας». Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ινδίας, Ρ. Ρατζάν, είπε ότι «δεν γνωρίζουμε τη θεμελιώδη αξία για καμία κατηγορία επενδύσεων».

Ο Στέφεν Σουάρτσμαν, διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού κολοσσού Blackstone, σχολίασε πως οι τρέχουσες εξελίξεις αποτελούν μια διόρθωση, αφήνοντας μια νότα αισιοδοξίας. «Εάν θεωρούσα πως οι αγορές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, θα ανησυχούσα πολύ».

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 29 δολάρια το βαρέλι, ανατρέποντας αιφνιδίως τα δεδομένα στον παγκόσμιο κλάδο ενέργειας. Την ίδια στιγμή, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, στους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας 25ετίας, ενισχύει τις πτωτικές τάσεις στις τιμές των εμπορευμάτων, υποβαθμίζοντας την προοπτική κερδοφορίας των εταιρειών πρώτων υλών. «Το κλίμα αναταραχής στις αγορές μπορεί να είναι προάγγελος ότι συμβαίνει κάτι άσχημο και, ακόμη και εάν είναι παράλογο, έχει πραγματικές συνέπειες», είπε ο κ. Στίγκλιτζ.

Στο παρασκήνιο είναι αρκετά τα υψηλόβαθμα στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου που εκφράζουν έντονη αβεβαιότητα. Ο Αξελ Βέμπερ, πρόεδρος του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού UBS, μίλησε για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος με χαμηλή ανάπτυξη, το οποίο δεν θα ανακάμψει στις υψηλές ταχύτητες του παρελθόντος. Την άποψη αυτή συμμερίζεται ο σερ Μάρτιν Σορέλ, διευθύνων σύμβουλος του διαφημιστικού κολοσσού WPP, που είπε πως «η νέα φυσιολογική κατάσταση είναι ένας κόσμος με χαμηλή ανάπτυξη».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παρότρυνε τους επιχειρηματικούς παράγοντες να μιλήσουν ανοικτά για το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρώπη, νωρίτερα από την έναρξη της εκστρατείας για το επίμαχο δημοψήφισμα, όπου οι Βρετανοί θα πρέπει να αποφασίσουν για την παραμονή της χώρας τους στην Ε.Ε. Θετικές είναι, ωστόσο, οι προσδοκίες για την πορεία της Ευρωζώνης, όπως διατυπώθηκαν προχθές από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Πάντως, ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί απορρίπτει σενάρια που συσχετίζουν τις υφιστάμενες συνθήκες στις αγορές με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή