«Μπρα ντε φερ» Ιταλίας-Κομισιόν για τα κόκκινα δάνεια

«Μπρα ντε φερ» Ιταλίας-Κομισιόν για τα κόκκινα δάνεια

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην πεποίθηση ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών θα καταλήξουν σύντομα σε λύση για το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο εξέφρασε υψηλόβαθμος Ιταλός αξιωματούχος στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, διατηρώντας την ανωνυμία του. Οι συνομιλίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ρώμης ξεκίνησαν εκ νέου, προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα βοηθήσει τις ιταλικές τράπεζες να απαλλαχθούν από τον τεράστιο όγκο των «κόκκινων» δανείων. Η ιταλική πλευρά προτείνει τη σύσταση «κακής» τράπεζας που θα αναλάβει το σύνολο των προβληματικών δανείων, κάτι που οι Βρυξέλλες απορρίπτουν θεωρώντας το κρατική ενίσχυση.

Επειτα από την ασυμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, μοχλός πίεσης για να βρεθεί μια λύση σήμερα είναι πως έχουν τεθεί σε λειτουργία οι νέοι κανόνες της τραπεζικής ένωσης. Βάσει των νέων κανόνων, εάν μια τράπεζα βρεθεί στο χείλος του γκρεμού, θα πρέπει πρώτα να κατανεμηθεί το 8% των υποχρεώσεών της σε μετόχους, ομολογιούχους και καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, και μετά μπορούν να χρησιμοποιηθούν πόροι του Δημοσίου για να συμπληρωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Οι τραπεζικές μετοχές στην Ιταλία έχουν χάσει το 24% της αξίας τους από τις αρχές του έτους, με τα πιο ευάλωτα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να έχουν υποστεί ακόμη μεγαλύτερες απώλειες έπειτα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προσκομίσουν περισσότερα στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανέρχονται σε 201 δισ. ευρώ. Αυτά τα «κόκκινα» δάνεια αντανακλούν το 10,4% των συνολικών και το 17,8% των επιχειρηματικών δανείων στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο. Η Monte Paschi παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό, φθάνοντας το 22% του ενεργητικού της. Με τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων της Monte Paschi να έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αξίας τους από την αβεβαιότητα που επικρατεί για την επιβίωσή της, πελάτες της τράπεζας προχώρησαν στην ανάληψη των αποταμιεύσεών τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της Monte dei Paschi, Φαμπρίτσιο Βιόλα, δεν διευκρίνισε το ύψος των κεφαλαίων που αποσύρθηκαν από την τράπεζα προχθές, αλλά είπε πως η μείωση των καταθέσεων ήταν «περιορισμένη». Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν και τον κεντρικό τραπεζίτη Ινιάτσιο Βίσκο για να συζητήσουν την κατάσταση στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο.

Για να μην φθάσει η κατάσταση των ιταλικών τραπεζών σε αδιέξοδο, είναι απαραίτητο να συμφωνήσουν οι Βρυξέλλες με τη Ρώμη για την πιο αναίμακτη λύση, δηλαδή την απαλλαγή των ιταλικών τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια είτε με τη μεταφορά τους σε μια «κακή» τράπεζα, είτε ακόμη με τη δημιουργία ενός συστήματος που θα εγγυάται έμμεσα τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών για να αποφευχθούν ακόμη περισσότερες ρευστοποιήσεις τίτλων και μαζικές αναλήψεις μετρητών.

Ιταλοί αξιωματούχοι έχουν κατ’ επανάληψιν καθησυχάσει τους επενδυτές και την κοινή γνώμη πως ο τραπεζικός κλάδος των τραπεζών είναι φερέγγυος. «Είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση για τον κ. Ρέντσι, καθώς θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της κυβέρνησης», σχολιάζει ο Βολφάνγκο Πικολί, αναλυτής της Teneo Intelligence, στους FT.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή