Χωρίς αντίπαλο οδεύει προς νέα θητεία στο ΔΝΤ η Λαγκάρντ

Χωρίς αντίπαλο οδεύει προς νέα θητεία στο ΔΝΤ η Λαγκάρντ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκστρατεία για την αναζήτηση ερεισμάτων στη διεκδίκηση μιας ακόμα θητείας της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκίνησε χθες η γενική διευθύντρια του οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είναι και υπόδικος στην πατρίδα της. Η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και με θητεία ως νομικός σύμβουλος στην αμερικανική Baker & McKenzie δεν έχει ουσιαστικά αντιπάλους. Επιπλέον, ήδη από νωρίς είχε εκφράσει σαφώς τη βούλησή της να υπηρετήσει μία πενταετία ακόμα στο ΔΝΤ.

Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, καθώς και από την Ουάσιγκτον οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν δημοσίως τη στήριξη στο πρόσωπό της. Μεταξύ αυτών, οι πρωθυπουργοί Γαλλίας και Βρετανίας, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, καθώς και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Κίνας και της Νότιας Κορέας. Στην Κριστίν Λαγκάρντ πιστώνονται η ψύχραιμη διαχείριση χρέους της Ευρωζώνης μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, όπως δήλωσε στη σχετική του ανακοίνωση το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς και η ενίσχυση του ρόλου του Ταμείου στη δημόσια σφαίρα, η προώθηση μεταρρυθμίσεων εντός του ΔΝΤ, ώστε να ενδυναμωθεί η φωνή της Κίνας και άλλων αναδυόμενων οικονομιών και η ανάμειξη του διεθνούς οργανισμού σε νέα θέματα, που απασχολούν τη διεθνή ατζέντα, όπως η ανισότητα και η κλιματική αλλαγή.

Η κ. Λαγκάρντ έλαβε εύσημα για τους χειρισμούς της στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Ευρωζώνης. Το μεγαλύτερο πολιτικό της στοίχημα, το οποίο κέρδισε στα τέλη του 2015, ήταν να ζητήσει την έγκριση των κρατών-μελών του ΔΝΤ και να συμπεριληφθεί το γουάν στο πακέτο νομισμάτων, που χρησιμοποιεί ο οργανισμός. Οσοι άσκησαν κριτική σε αυτήν την πρωτοβουλία, της προσήψαν ότι ήταν ιδιαίτερα επιεικής με το Πεκίνο, ειδικά μετά την αναταραχή με το γουάν στις διεθνείς χρηματαγορές.

Σκιές λόγω Ταπί

Σε παλιότερη συνέντευξή η 60χρονη Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι πήρε πολύ σημαντικά μαθήματα από τον αθλητισμό. Στα νεανικά της χρόνια είχε υψηλές επιδόσεις στη συγχρονισμένη κολύμβηση, η οποία της δίδαξε πώς «να λειαίνει τα δόντια της και να χαμογελά» στους ανδροκρατούμενους χώρους, όπου κινείται. Μεγάλωσε στη Χάβρη, σπούδασε βρετανικό και εργατικό δίκαιο, εργάστηκε στην Baker & McKenzie και γρήγορα ανήλθε στην ιεραρχία. Είναι υπέρμαχος της ανάδειξης γυναικών σε διοικητικές θέσεις. Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών επί Νικολά Σαρκοζί και στις αρχές της θητείας της είχε υποστηρίξει ότι οι συμπατριώτες της Γάλλοι με το να ομφαλοσκοπούν και να φυγοπονούν δημιουργούν τροχοπέδη στις μεταρρυθμίσεις. Οπως ήταν αναμενόμενο, προκλήθηκαν αντιδράσεις.

Ως υπουργός φέρεται να διαδραμάτισε το 2008 αμφιλεγόμενο ρόλο στο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Πέρυσι τον Δεκέμβριο γαλλικό δικαστήριο την παρέπεμψε σε δίκη για αμέλεια και κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος λόγω καταβολής σχεδόν 400 εκατ. ευρώ στον προαναφερθέντα. Ο Μπερνάρ Ταπί υποχρεώθηκε να επιστρέψει το ποσόν, το οποίο είχε λάβει ως αποζημίωσή του από το γαλλικό Δημόσιο για επιχειρηματική συναλλαγή, στην οποία είχε πέσει θύμα απάτης, όπως ισχυρίστηκε. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Κριστίν Λαγκάρντ θα εφεσιβάλει την απόφαση. Εάν κριθεί ένοχη, θα κληθεί να εκτίσει ποινή φυλάκισης έως και 12 μηνών και να καταβάλει πρόστιμο έως και 15.000 ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή