Ο Ντράγκι καθησύχασε τους επενδυτές των ιταλικών τραπεζών

Ο Ντράγκι καθησύχασε τους επενδυτές των ιταλικών τραπεζών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, καθησύχασαν τους επενδυτές των ιταλικών τραπεζών και έδωσαν ώθηση στις μετοχές του κλάδου αφού είχαν καταγράψει μεγάλες απώλειες στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Από το Νταβός της Ελβετίας, ο κ. Ντράγκι δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ότι δεν θα εγερθούν νέες απαιτήσεις για τη λήψη μέτρων από τις ιταλικές τράπεζες.

Επεσήμανε, επίσης, ότι η ΕΚΤ είχε ζητήσει μέσα στην εβδομάδα μόνον πληροφορίες για τα σχέδια έξι ιταλικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων δανείων τους. Ομως, η κίνηση της ΕΚΤ επανέφερε στην επιφάνεια φόβους για τις αντοχές του ιταλικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 201 δισ. ευρώ.

Εάν συμπεριληφθούν και προβληματικά δάνεια 160 δισ. ευρώ, το συνολικό ποσοστό ανέρχεται στο 22% του ιταλικού ΑΕΠ, προειδοποίησε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Ιγνάσιο Βίσκο. Δεδομένων των νέων κανόνων της τραπεζικής ένωσης που τέθηκαν σε λειτουργία στις αρχές του έτους, δεν θα συνέφερε κανέναν να βρεθούν οι ιταλικές τράπεζες στο χείλος του γκρεμού. Μια χρεοκοπημένη τράπεζα θα πρέπει πρώτα να καλύψει το 8% των υποχρεώσεών της με κεφάλαια πρώτα των μετόχων, μετά των ομολογιούχων και έπειτα των καταθετών με αποταμιεύσεις άνω των 100.000 ευρώ, για να μπορέσει να στραφεί στο Δημόσιο για πρόσθετη οικονομική στήριξη.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να μην παραταθεί αυτή η αβεβαιότητα και να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για ένα σχέδιο ανασυγκρότησης. Την τελευταία διετία, οι επαφές μεταξύ των δύο δεν έχουν καταλήξει πουθενά διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτει σχέδια που μπορεί να εκληφθούν ως κρατική στήριξη.

Σήμερα εντείνονται οι πιέσεις για να καταλήξει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, σε μια συμφωνία με την Κομισιόν, καθώς έχει δεσμευτεί στους επενδυτές και στην κοινή γνώμη για τη φερεγγυότητα των ιταλικών τραπεζών. Μέσα στην εβδομάδα, ο κ. Ρέντσι συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Πιερ-Κάρλο Παντοάν και τον κ. Βίσκο. Επίσης, πηγές της βρετανικής εφημερίδας Financial Times αποκάλυψαν ότι επίκειται λύση εντός των επόμενων εβδομάδων. Η Ιταλία φαίνεται να προτείνει σε αυτή τη φάση τη δημιουργία ενός φορέα παροχής εγγυήσεων, αλλά οι Βρυξέλλες ζητούν περισσότερες διευκρινιστικές λεπτομέρειες.

Πάντως, τα χθεσινά σχόλια του κ. Ντράγκι ενίσχυσαν τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με τη μετοχή της πιο ευάλωτης Monte dei Paschi να αναρριχάται 39%. Ωστόσο, οι μετοχές του ιταλικού τραπεζικού κλάδου έχουν χάσει το 24% της αξίας τους από τις αρχές του 2016. Συν τοις άλλοις, κάποιοι πελάτες της Monte dei Paschi προχώρησαν στην ανάληψη των αποταμιεύσεών τους. Αν και η μείωση των καταθέσεων ήταν περιορισμένη, όπως διαβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος Φαμπρίτσιο Βιόλα, το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να στοιχειώνει τις ιταλικές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή