Πιο ευάλωτη στην κινεζική επιβράδυνση η Volkswagen

Πιο ευάλωτη στην κινεζική επιβράδυνση η Volkswagen

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα στο χαμηλό 25ετίας αναμένεται να επηρεάσει την προοπτική των περισσότερων κλάδων στην παγκόσμια οικονομία, με λίγες εξαιρέσεις όπως αναφέρει δημοσίευμα της Financial Times. Ο τεχνολογικός κλάδος των ημιεπεξεργαστών είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος, διότι εξασφαλίζει το 63% των εσόδων του από την Κίνα, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά διασφαλίζουν το 24%, ο βασικός τεχνολογικός εξοπλισμός το 23% και οι αυτοκινητοβιομηχανίες και τα κεφαλαιακά αγαθά το 21%.

Γεωγραφικά, οι περιοχές που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην επιβράδυνση της Κίνας είναι η Ανατολική Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική σε μια ενιαία κατηγορία. Ακολουθούν η Δυτική Ευρώπη, η βόρειος Αμερική και η Λατινική Αμερική. Σε μεμονωμένη βάση, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε σχέση με άλλους ομίλους του ανεπτυγμένου κόσμου, καθώς αντλεί το 50% των εσόδων της από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ιδιαίτερα εξαρτημένη στην Κίνα είναι, επίσης, η Swatch, η BMW, η STMicroelectronics, η Ιnfineon, η Hermes και η Burberry. Προς το παρόν, οι επιπτώσεις από την κινεζική επιβράδυνση απεικονίζονται στη μεγάλη αναταραχή των χρηματιστηριακών αγορών, αλλά και σε κλάδους με μεγάλη έκθεση στην οικονομία.

Εκεί αποδίδεται η μεγάλη πτώση των μετοχών του κλάδου πρώτων υλών. Η κερδοφορία των εταιρειών αυτών επηρεάζεται άμεσα, καθώς η Κίνα απορροφά το 50% της προσφοράς σε ορισμένες κατηγορίες. Περισσότερο ευάλωτες είναι, επίσης, οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Στη Γερμανία, το 15% με 30% των λειτουργικών κερδών και των ταμειακών ροών προέρχεται από τις πωλήσεις στην Κίνα. Η πραγματική έκταση των επιπτώσεων, όμως, δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια λόγω των διασυνοριακών συγχωνεύσεων και κοινοπραξιών που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Οπως επισημαίνεται από τη συμβουλευτική εταιρεία Global Counsel, οι παραγωγοί κονιάκ είναι, επίσης, εκτεθειμένοι. Η γαλλική εταιρεία Remy Martin εξασφαλίζει το ένα τρίτο των λειτουργικών κερδών της από την Κίνα και η Pernod Ricard το 12%. Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές παρατηρούν πως οι επιπτώσεις για κάποιες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών θα είναι προσωρινές και θα επωφεληθούν από τη μελλοντική ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης στην Κίνα. Η οικονομία, υπενθυμίζουν οι αναλυτές, διανύει μια μεταβατική περίοδο με στόχο τη μείωση της εξάρτησής της από τις εξαγωγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή