ΕΚΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής τον Μάρτιο

ΕΚΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής τον Μάρτιο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 0,05%, 0,30% και -0,30% αντιστοίχως, σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει θετικά την πραγματική οικονομία, επιδρώντας στο κόστος και τη διαθεσιμότητα των πιστώσεων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Εντούτοις, ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη έχουν αναζωπυρωθεί λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές και στις αγορές εμπορευμάτων, της αβεβαιότητας για τις προοπτικές ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές, αλλά και λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων.

Ειδικότερα για τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως η ΕΚΤ τις παρακολουθεί στενά, ωστόσο δεν πιστεύει πως την τρέχουσα χρονική στιγμή αποτελούν ενδείξεις αποσταθεροποίησης ώστε να βρισκόμαστε σε προ κρίσης επίπεδα. Επιπρόσθετα, αναγνώρισε ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες έχουν υποχωρήσει σημαντικά και με βάση τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο πετρέλαιο, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό το 2016 παρουσιάζονται χαμηλότερες σε σχέση με τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, προειδοποιώντας ότι αυτό μπορεί να πυροδοτήσει δευτερογενείς επιπτώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, «πρόθεση της ΕΚΤ είναι να επανεξετάσει τη νομισματική της πολιτική στην επόμενη συνεδρίασή της στις 10 Μαρτίου, όταν θα δημοσιεύσει και τις αναθεωρημένες μακροοικονομικές προβλέψεις, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης».

Εν μέσω αυξημένων προσδοκιών για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση τον Μάρτιο, το ευρώ βρέθηκε υπό πίεση ενώ ανοδικά κινήθηκαν τα γερμανικά κυβερνητικά ομόλογα. Ειδικότερα, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο υποχώρησε σε χαμηλά ημερών κοντά στο 1,0777 ενδοσυνεδριακά την Πέμπτη από επίπεδα κοντά στο 1,0975 νωρίτερα στην εβδομάδα. Αντίστοιχα, η απόδοση του διετούς γερμανικού τίτλου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά κοντά στο -0,447% στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή