Στοίχισε ακριβά στην Google το… iPhone

Στοίχισε ακριβά στην Google το… iPhone

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μακρά σχέση οικονομικής συναλλαγής διατηρούν οι, ανταγωνιστές στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας, Google και Apple. Αυτό αποκαλύπτεται από δικαστικά έγγραφα σχετικά με την αγωγή της Oracle κατά της Google για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα, το 2014 η Apple έλαβε 1 δισ. δολάρια από την Google ώστε να διατηρεί τη ράβδο αναζήτησής της στις συσκευές iPhone. Aλλωστε, οι δύο εταιρείες έχουν συνάψει συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας η Apple λαμβάνει ποσοστό επί των εσόδων, το οποίο ίσως κάποια στιγμή να έφθανε το 34%, από τη δραστηριότητα της Google στις συσκευές iPhone. Στην αγορά κυκλοφορούσαν χρόνια φήμες για το πόσο πληρώνει η Google την Apple, αλλά ποτέ δεν το είχαν δημοσιοποιήσει επισήμως οι ίδιες. Οπως επισημαίνει σχετικά το Bloomberg, η εν λόγω συναλλαγή αποδεικνύει μέχρι ποίου σημείου πρέπει να φθάσει η Google ώστε να παρακινεί τους χρήστες των υπηρεσιών της να χρησιμοποιούν τη μηχανή αναζήτησής της στις κινητές συσκευές. Επιπλέον, φανερώνει το πώς επωφελείται οικονομικά η Apple από το επιχειρηματικό μοντέλο της Google, το οποίο έχει τη βάση του στη διαφήμιση. Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, πάντως, Τιμ Κουκ, το εν λόγω μοντέλο κατατείνει σε παραβίαση της ιδιωτικότητας και ο ίδιος το έχει κατακρίνει.

Από τη δική της πλευρά η Oracle κινήθηκε κατά της Google ήδη από το 2010, ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία, χωρίς να καταβάλει το ανάλογο τίμημα, χρησιμοποίησε το λογισμικό της Java και το ανέπτυξε ώστε να μετεξελιχθεί στο σημερινό Αndroid. Η Google προσέφυγε και στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Σήμερα η Oracle ζητεί αποζημίωση ίσως και άνω του 1 δισ. δολαρίων, καθώς η αγωγή επεκτάθηκε ώστε να καλυφθούν και οι νεότερες εκδόσεις του Android. Τέλος, η δικηγόρος της Oracle, Ανέτ Χερστ, ανέφερε ότι μάρτυς της Google είχε επισημάνει ότι το μερίδιο επί των εσόδων ήταν 34% κάποια στιγμή, χωρίς να διευκρινιστεί εάν ήταν όσα εισέπραττε η Apple ή κρατούσε η Google.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή