Συμφωνίες 17 δισ. με Ιταλία και αγορά 114 Αirbus από το Ιράν

Συμφωνίες 17 δισ. με Ιταλία και αγορά 114 Αirbus από το Ιράν

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αγορά 114 αεροσκαφών της Airbus και την προσδοκία να διασφαλίσει ξένες επενδύσεις από 30 έως 50 δισ. δολάρια ετησίως, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, άρχισε χθες από τη Ρώμη την πρώτη ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες επίσκεψη Ιρανού ηγέτη στην Ευρώπη, μία εβδομάδα αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία για την άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Η συμφωνία για την αγορά αεροσκαφών θα υπογραφεί με την ευρωπαϊκή αεροναυπηγική βιομηχανία στο Παρίσι, όπου θα μεταβεί αύριο ο Ιρανός ηγέτης και θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ο Ιρανός υπουργός Μεταφορών Αμπάς Ακουντί ανέφερε στον Τύπο πως τα πρώτα αεροσκάφη θα παραδοθούν τον Μάρτιο, αλλά και ότι παράλληλα το Ιράν ενδιαφέρεται να αγοράσει έως και 500 νέα αεροσκάφη.

Συνοδευόμενος από μια κουστωδία 120 Ιρανών επιχειρηματιών και πολιτικών, ο κ. Ροχανί είχε ήδη συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Ιταλίας, τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, καθώς και με τον Πάπα Φραγκίσκο, αλλά και με Ιταλούς επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, αναμένεται να συνάψει διμερείς οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες, συνολικού ύψους τουλάχιστον 17 δισ. ευρώ, στους τομείς της ενέργειας και του χάλυβα, με προεξάρχουσα τη συμφωνία ύψους 5 δισ. ευρώ με την ιταλική εταιρεία κατασκευής αγωγών Saipem. Ηδη η Alitalia ανακοίνωσε ότι αυξάνει τα δρομολόγιά της Ρώμη – Τεχεράνη από τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα σε μία ανά ημέρα, ενόψει της μεγάλης επιβατικής κίνησης για επιχειρηματικούς αλλά και τουριστικούς λόγους. Παράλληλα, η ιταλική κρατική υπηρεσία καταγραφής των εξαγωγών Sace εκτιμά πως οι εξαγωγές της χώρας προς το Ιράν ενδέχεται να αυξηθούν κατά 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2018. Σημειωτέον ότι το περασμένο έτος οι ιταλικές εξαγωγές στο Ιράν έφτασαν κατά προσέγγιση το 1,56 δισ. ευρώ.

Κι ενώ η πρώτη αυτή αγορά του ιρανικού αερομεταφορέα Iran Air σκιαγραφεί το εύρος των αναγκών και του ενδιαφέροντος του Ιράν για τα δυτικά προϊόντα, την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκοί βιομηχανικοί κολοσσοί διαγκωνίζονται για να διασφαλίσουν ισχυρή παρουσία στην οικονομία των 370 δισ. ευρώ και στην αγορά των 80 εκατ. ατόμων, που παρέμενε ερμητικα κλειστή μετά τον τελευταίο γύρο κυρώσεων του 2012. Ανάμεσά τους ενεργειακοί κολοσσοί όπως η γαλλική Total και 130 γαλλικές επιχειρήσεις, που επισκέφθηκαν την Τεχεράνη τους τελευταίους μήνες εν αναμονή της άρσης των κυρώσεων.

Αναχωρώντας από την Τεχεράνη, ο κ. Ροχανί δήλωσε πως το Ιράν ενδέχεται να υπογράψει σειρά συμβολαίων με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Peugeot και η Renault, χαρακτήρισε ιστορική τη στιγμή της περιοδείας του στην Ευρώπη και τόνισε πως η χώρα του «πρέπει να κάνει την κάλλιστη δυνατή χρήση του ευνοϊκού, μετά την άρση των κυρώσεων, κλίματος για την ανάπτυξη και την απασχόληση των νέων». Σε ό,τι αφορά την Peugeot, αναμένεται να σχηματίσει κοινοπραξία συναρμολόγησης αυτοκινήτων με την ιρανική αυτοκινητοβιομηχανία Iran Khodro. Θα προχωρήσει, δηλαδή, σε επανεκκίνηση της παλαιότερης συνεργασίας τους, από την οποία πουλήθηκαν στο Ιράν 473.000 οχήματα το τελευταίο έτος προτού επιβληθούν οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης το 2012. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα ιρανικά ΜΜΕ, η νέα συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές θα προβλέπει επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή