Πολύ επικίνδυνη πλέον η Ρωσία για επενδύσεις

Πολύ επικίνδυνη πλέον η Ρωσία για επενδύσεις

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν τη Ρωσία αναζητώντας καλύτερες αποδόσεις αλλά και μικρότερο κίνδυνο, καθώς η πτώση του πετρελαίου έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση τα έσοδα της χώρας και έχει προκαλέσει ύφεση στη ρωσική οικονομία. Κι ενώ πρόκειται για τη γενικότερη τάση που καταγράφεται τελευταία, με τα κεφάλαια να εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες αγορές και να στρέφονται σε κρατικά ομόλογα ισχυρών οικονομιών, προκαλώντας συντονισμένη υποχώρηση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυομένων, το ρούβλι έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση από όλα τα νομίσματα των χωρών αυτών.

Οπως σχολίασε μιλώντας στο Bloomberg η Αναστασία Λεβάσοβα, διαχειρίστρια κεφαλαίων στην Blackfriars Asset Management στο Λονδίνο, που εποπτεύει κεφάλαια ύψους 450 εκατ. δολαρίων τοποθετημένα σε μετοχές αναδυόμενων αγορών, «οι ξένοι επενδυτές είναι εύκολο να πουλήσουν γρήγορα ρωσικές μετοχές και να στραφούν σε άλλες αναδυόμενες αγορές, όπου έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν καλύτερες αποδόσεις και με μικρότερο κίνδυνο». Η ίδια επισημαίνει, άλλωστε, πως οι εγχώριοι επενδυτές επιδεικνύουν μεγαλύτερη ανοχή στις αυξομειώσεις της ρωσικής αγοράς, ενώ είναι παράλληλα πολύ πιο πρόθυμοι να διατηρήσουν τις μετοχές τους, καθώς «έχουν πολύ λιγότερα εναλλακτικά εργαλεία». Σύμφωνα, μάλιστα, με το Bloomberg, οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις ρωσικές μετοχές ταχύτερα απ’ όσο πουλούν ρωσικές μετοχές οι εγχώριοι διαπραγματευτές στο χρηματιστήριο της Μόσχας.

Παρά τα οικονομικά δεινά που έχει αντιμετωπίσει, πάντως, η Ρωσία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, ο Φόλκερ Χελμάγιερ, αναλυτής της Bremer Landesbank, δημοσίευσε μελέτη του στη γερμανική εφημερίδα Deutsche Wirtschafts Nachrichten, στην οποία υποστηρίζει ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Σαουδική Αραβία θα μπορέσουν να αποφύγουν την κρίση ακόμη κι αν η τιμή του «μαύρου χρυσού» διολισθήσει περαιτέρω στα 20 δολάρια το βαρέλι. Υποστηρίζει, μάλιστα, πως θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα οι δυτικές χώρες. Ο ίδιος προβλέπει πως θα αυξηθεί σύντομα η ζήτηση για πετρέλαιο, παρά το γεγονός ότι οι νέες τεχνολογίες διευκολύνουν την πιο αποτελεσματική χρήση της ενέργειας, ενώ τα ορυκτά καύσιμα αντικαθιστώνται σταδιακά από τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή