«Τον Μάρτιο η Κύπρος βγαίνει από το μνημόνιο»

«Τον Μάρτιο η Κύπρος βγαίνει από το μνημόνιο»

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστική έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο τον Μάρτιο ανακοίνωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, που ωστόσο τόνισε ότι «οι προκλήσεις παραμένουν, και στόχος των κυπριακών αρχών είναι η μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη», αλλά η Κύπρος δεν πρόκειται να ζητήσει νέο πρόγραμμα. Μιλώντας, πάντως, το απόγευμα ενώπιον της επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαβεβαίωσε πως θα συνεχισθεί η προσπάθεια νοικοκυρέματος της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι τρία χρόνια μετά την ύφεση η κυπριακή οικονομία ανακάμπτει και ο τραπεζικός τομέας σταθεροποιείται, χάρη στις προσπάθειες και τις θυσίες του κυπριακού λαού. Σημείωσε, ωστόσο, ότι παραμένουν οι προκλήσεις και αφορούν κυρίως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που, όπως τόνισε, «είναι σε έλεγχο και η κυβέρνηση έχει λάβει τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα». Αναφερόμενος στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης της Κύπρου, υπογράμμισε ότι αυτή επετεύχθη μέσω της μείωσης των δαπανών και δεν επιβλήθηκαν νέοι φόροι, καθώς αυτοί θα επιδείνωναν την κατάσταση.

Οπως τόνισε, η Κύπρος εφήρμοσε πολιτικές με τις οποίες επέτυχε σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της το 2014, ενώ υπογράμμισε πως βασικοί στόχοι της οικονομικής πολιτικής ήταν η σταθεροποίηση της οικονομίας και η έξοδος στις αγορές. Επικαλέστηκε την επιστροφή των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες και των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, για να τονίσει πως «διαλύεται το ψεύτικο δίλημμα μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας». Υποστήριξε, άλλωστε, ότι, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση πως «ο εξορθολογισμός οδηγεί σε ύφεση, η Κύπρος επιστρέφει στην ανάπτυξη», για να καταλήξει πως «δεν θα χρειαστούμε 2 δισ. ευρώ από τον φάκελο της χρηματοδότησης». Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΠΕ σχετικά με την κατάσταση των κυπριακών τραπεζών, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι είναι κεφαλαιοποιημένες καλά. Ερωτώμενος δε αν η Κύπρος αποτελεί φορολογικό παράδεισο, τόνισε πως ο φορολογικός συντελεστής στη νήσο είναι 12,5%, όπως και σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή