Νέα σύλληψη αξιωματούχου στην Κίνα, που κατηγορείται για διαφθορά

Νέα σύλληψη αξιωματούχου στην Κίνα, που κατηγορείται για διαφθορά

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η ευρύτατη εκστρατεία πάταξης της διαφθοράς στην Κίνα, ενώ ο τελευταίος ύποπτος για διαφθορά, ο οποίος ανακρίνεται από τις αρμόδιες αρχές, είναι ο Γουάνγκ Μπαοάν, επικεφαλής του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Γουάνγκ Μπαοάν θεωρείται ύποπτος για σοβαρές πειθαρχικές παραβάσεις, φράση η οποία συνήθως παραπέμπει σε κρούσμα διαφθοράς. H σύλληψη και η ανάκρισή του έγιναν ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου με θέμα την οικονομία της Κίνας. Ο ίδιος είχε αποπειραθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές, λέγοντάς τους ότι η πρόσφατη αστάθεια στα χρηματιστήρια της Κίνας θα έχει περιορισμένες συνέπειες στην πραγματική οικονομία. Συν τοις άλλοις, όπως αναφέρει το BBC, τόνισε πως δεν υφίσταται λόγος το γουάν να υποτιμηθεί περισσότερο, δεδομένων των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας. «Η κινεζική οικονομία θα υποστηριχθεί από την αστικοποίηση, την κατανάλωση και άλλους θετικούς παράγοντες» τόνισε ο κ. Γουάνγκ. Ο 52χρονος από το 2012 ώς τον Απρίλιο του 2015 είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης, ενώ αργότερα τοποθετήθηκε στο Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, θέση που κατείχε μέχρι πρόσφατα και είχε μεγάλη ισχύ.

Η διαφθορά στο επίκεντρο

Διακεκριμένοι, μέχρι πρότινος, αξιωματούχοι συλλαμβάνονται και φυλακίζονται στο πλαίσιο της σαρωτικής εκστρατείας κατά της διαφθοράς, που εξαπέλυσε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται αξιωματικοί των σωμάτων ασφαλείας, πρώην δικαστικοί λειτουργοί, υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς και πλήθος διευθυνόντων συμβούλων σε ομίλους κρατικής ιδιοκτησίας. Λίγες ημέρες πριν, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Λι Ντονγκσένγκ καταδικάστηκε σε φυλάκιση δεκαπέντε ετών για διαφθορά και δωροδοκία με ποσά 3,3 εκατ. δολαρίων. Τον Οκτώβριο, ο πρώην επικεφαλής των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Κίνας, Ζου Γιονγκάνγκ, ο οποίος κατηγορήθηκε για δωροδοκία, κατάχρηση εξουσίας και διαρροή κρατικών μυστικών, καταδικάστηκε σε ισόβια. Ειδικότερα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι δύο άνδρες είχαν στενές διασυνδέσεις μεταξύ τους, ενώ ο Ζου Γιονγκάνγκ, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το 2012, κάποτε θεωρείτο ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς παράγοντες στην Κίνα.

Αναφορικά με τους επιχειρηματίες, σε πρόσφατη έκθεση της εταιρείας επιχειρηματικών συμβούλων, Eurasia Group, φαίνεται πως ανακρίνονται από τις εισαγγελικές αρχές της Κίνας τουλάχιστον δεκατέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη από κρατικούς οργανισμούς διαφόρων κλάδων. Τα εν λόγω στελέχη διατηρούν παράλληλα θέσεις ως υφυπουργοί και εν γένει ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί. Ολοι θεωρούνται ύποπτοι για διαφθορά και απάτη, ενώ πέντε από τους προαναφερθέντες καταδικάστηκαν ήδη ή παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη. Στις αρχές Ιανουαρίου επέστρεψε στα καθήκοντά του, έπειτα από απουσία πέντε εβδομάδων, ο επικεφαλής του μεγάλου χρηματιστηριακού οίκου Guotai Junan International, εκτινάσσοντας κατά 8% την τιμή της μετοχής του. Τέλος, ο Γκου Γκουάνγκτσανγκ, επικεφαλής του μεγαλύτερου βιομηχανικού μη εισηγμένου ομίλου της Fosun Group, προσφάτως επανεμφανίστηκε ύστερα από εξαφάνιση τεσσάρων ημερών. Ο όμιλος Fosun ελέγχει μεταξύ άλλων και το 14% της ελληνικής εταιρείας Folli Follie.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή