Προειδοποίηση Fitch προς Πορτογαλία

Προειδοποίηση Fitch προς Πορτογαλία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της Fitch, προειδοποιώντας την Πορτογαλία ότι ορισμένες βασικές οικονομικές προβλέψεις στον προϋπολογισμό κατά της λιτότητας, τον οποίο κατάρτισε η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση, πιθανώς να αποβούν μη ρεαλιστικές. Αυτό θα έχει ως ενδεχόμενη συνέπεια ασθενέστερη ανάπτυξη και αναθεώρηση προς τα κάτω της δανειοληπτικής ικανότητας της χώρας. Υπενθυμίζεται πως μετά πολλές καθυστερήσεις, η πορτογαλική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο στόχο έχει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,6% του ΑΕΠ έναντι του 4,2%, όπως εκτιμάται πως διαμορφώθηκε το 2015.

Επιπλέον, η κυβέρνηση προβλέπει επισήμως ότι η οικονομία θα αναπτύξει ρυθμό 2,1% φέτος από το 1,6% πέρυσι, όταν η Fitch κάνει λόγο για 1,7% το τρέχον έτος. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, στόχος του προϋπολογισμού είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, αν και βασίζεται σε προβλέψεις ανάπτυξης, εσόδων και δημοσίων δαπανών, οι οποίες απέχουν της πραγματικότητας.

Η αξιολόγηση της Πορτογαλίας από τη Fitch την τοποθετεί στο BB+, μόλις μία βαθμίδα υπεράνω της κατώτατης επενδυτικής βαθμίδας. Πάντως, οι προοπτικές της παραμένουν θετικές, παρά το γεγονός ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης για εξωτερική ζήτηση, η οποία θα τονώσει τις εξαγωγές, ίσως αποδειχθεί υπεραισιόδοξη. Κι αυτό, όπως επισημαίνει η Fitch, εξαιτίας του ότι οι αναδυόμενες οικονομίες επιβραδύνουν την ανάπτυξή τους, ενώ στην Ευρωζώνη η ανάπτυξη εμφανίζεται αναιμική.

Ακόμα, ο οίκος παρατηρεί ότι στο προσχέδιο η κυβέρνηση δεν περιγράφει το πώς θα συνδυάσει τον στόχο της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής με τη δέσμευσή της να αντιστρέψει τα μέτρα λιτότητας, τα οποία επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος διάσωσης της χώρας. Τέλος, τα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας είδαν τις αποδόσεις τους να υποχωρούν 3-7 μονάδες βάσης, λόγω προσδοκιών για νέα μέτρα τόνωσης τον Μάρτιο από την ΕΚΤ. Χθες, εξασθένησαν στο 2,99% εν συγκρίσει με το 3,04% της Δευτέρας. Ιστορικό χαμηλό ρεκόρ του 10ετούς παρατηρήθηκε τον Μάρτιο του 2015 με την απόδοσή του στο 1,57%, ενώ το υψηλότερο επίπεδό της είχε φθάσει τον Ιανουάριο του 2012 στο 17,36%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή