Ο μεγαλοεπενδυτής Πόλσον ενεχυριάζει την περιουσία του

Ο μεγαλοεπενδυτής Πόλσον ενεχυριάζει την περιουσία του

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ατομική κινητή περιουσία του δεσμεύει ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον για να εξασφαλίσει η Paulson & Co. απαραίτητες πιστώσεις, καθώς πελάτες έχουν αποσύρει το ήμισυ των συνολικών κεφαλαίων της ομώνυμης επενδυτικής εταιρείας του έπειτα από μεγάλη μείωση των αποδόσεων στα χαρτοφυλάκιά τους. Ο δισεκατομμυριούχος Πόλσον χρησιμοποιεί προσωπικά κεφάλαια ως ενέχυρα προκειμένου να διατηρήσει απαραίτητη γραμμή πίστωσης για τη λειτουργία τεσσάρων από τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) της επενδυτικής εταιρείας Paulson & Co, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Τις γραμμές πίστωσης παρέχει ο τραπεζικός κολοσσός HSBC στις ΗΠΑ και θα ισχύουν για μια πενταετία, όπως δείχνουν τα έγγραφα που υποβλήθηκαν στις αρμόδιες αρχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Είναι μια καθιερωμένη πρακτική στον τομέα των επενδύσεων καθώς η εξασφάλιση γραμμών πίστωσης είναι απαραίτητη για τη λειτουργία μιας εταιρείας διαχείρισης hedge funds όπως είναι η Paulson & Co., όσο απαραίτητο είναι για μια εταιρεία λιανικού εμπορίου να διαθέτει κεφάλαια κίνησης.

Τον Δεκέμβριο του 2010, η Paulson & Co. εξασφάλισε πενταετή γραμμή πίστωσης με ενέχυρο τις προμήθειες που κατέβαλαν οι πελάτες της εταιρείας, ειδικότερα οι επενδυτές σε πέντε από τα hedge funds της. Οι προμήθειες των πελατών αξιοποιούνται ως ενέχυρα για την απόκτηση γραμμών πίστωσης από το τραπεζικό σύστημα προκειμένου να καλυφθούν τεράστιες θέσεις στην αντιστάθμιση του επενδυτικού κινδύνου. Στον κλάδο των hedge funds, εν τω μεταξύ, η καθιερωμένη ετήσια προμήθεια ανέρχεται στο 1% με 2% των συνολικών κεφαλαίων και η προμήθεια επί των αποδόσεων μπορεί να φθάσει και το 20% των συνολικών κερδών που αντιστοιχούν σε κάθε πελάτη.

Ωστόσο, οι αποδόσεις από τα hedge funds της Paulson & Co. έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ συγκριτικά με τα υψηλά επίπεδα που ίσχυαν περίπου προ πενταετίας, με αποτέλεσμα πελάτες της εταιρείας να έχουν αποσύρει κεφάλαιά τους. Αρχές του 2011, τα καθαρά κεφάλαια της Paulson & Co. ανέρχονταν στα 38 δισ. δολάρια αλλά μετά οι πελάτες άρχισαν να αποσύρουν κεφάλαια λόγω απωλειών που είχαν υποστεί στα χαρτοφυλάκιά τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα κεφάλαια της Paulson & Co. έχουν υποχωρήσει κατά 50%, στα 18 δισ. δολάρια.

Από τα κεφάλαια που έχουν απομείνει, το ήμισυ αποτελεί κινητή περιουσία του κ. Πόλσον και άλλων παραγόντων της επενδυτικής εταιρείας που, όμως, τυπικά έχουν εξαιρεθεί από την καταβολή προμηθειών.

«Οταν η οικονομική κατάσταση μιας εταιρείας εξασθενεί και δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε μια γραμμή πίστωσης, τότε χρειάζεται μια παρέμβαση τέτοιας φύσεως για να συνεχιστεί η λειτουργία της», εξηγεί ο Τόμας Λέσλι, νομικός σύμβουλος στην Greenberg Traurig LLP, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει παροχείς πιστώσεων για τη διασφάλιση γραμμών πίστωσης προς το συμφέρον κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου. Σε αυτήν την πρακτική έχουν καταφύγει και άλλοι επικεφαλής hedge funds, είτε για να διατηρήσουν άθικτα τα κεφάλαιά τους είτε για να μην αποχωρήσουν οι πιο χαρισματικοί διαχειριστές τους για να μεταπηδήσουν σε έναν ανταγωνιστή.

Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες αρχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης, το ήμισυ των κεφαλαίων που είχαν καταγραφεί τέλη του 2014 ήταν περιουσία του Τζον Πόλσον. Στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg δείχνουν πως o καθαρός πλούτος του κ. Πόλσον, αφαιρουμένων των υποχρεώσεών του, υπολογίζεται στα 9,2 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, οι αποδόσεις των επενδύσεων της Paulson & Co. έχουν υποστεί αρκετές διακυμάνσεις στο διάστημα των τελευταίων ετών, οδηγώντας σε πτώση και την αξία των προμηθειών, που είναι πηγή χρηματοδότησης των μπόνους που λαμβάνουν οι «ταλαντούχοι» διαχειριστές κεφαλαίων. Το 2014, η εταιρεία του κ. Πόλσον εμφάνισε τις δεύτερες χειρότερες αποδόσεις της Wall Street, με πτώση 36% στο κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου Paulson Advantage που συνδέονταν με επιχειρηματικά γεγονότα όπως χρεοκοπίες και τη διάσπαση προβληματικών ομίλων. Αλλα επενδυτικά προϊόντα της Paulson & Co. είναι τα κεφάλαια Paulson Partners Enhanced και Paulson Credit Opportunities.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή