Ερευνες για στατιστικές «made in China»

Ερευνες για στατιστικές «made in China»

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνες για την εγκυρότητα των στατιστικών στοιχείων της χώρας εγκαινίασε η επιτροπή κατά της διαφθοράς στην Κίνα, ενώ αναφέρθηκε σε «σοβαρές παραβιάσεις», για τις οποίες υποψιάζεται ότι φέρει την ευθύνη ο επικεφαλής της υπηρεσίας Γουάνγκ Μπαοάν. Την είδηση αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, που επισημαίνει ότι δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσον οι έρευνες αφορούν τη σημερινή θέση του ως διευθυντή της στατιστικής υπηρεσίας ή το προηγούμενο αξίωμά του ως υφυπουργού Οικονομικών. Εχουν προηγηθεί τον περασμένο μήνα δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία κρατικοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι τα περασμένα χρόνια είχαν διογκώθει τα στοιχεία για τις επενδύσεις.

Το ρεπορτάζ των ΝΥΤ επισημαίνει πως οι σχετικές έρευνες έπονται εκτεταμένων υποψιών που εκφράστηκαν σε ό,τι αφορά στην αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων στην Κίνα. Τα επίσημα στοιχεία φέρουν την κινεζική οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμούς της τάξης του 6,8% και του 6,9%, που σε γενικές γραμμές είναι συμβατοί με τον στόχο για ανάπτυξη 7% αλλά δεν συνάδουν με άλλα στοιχεία. Πολλοί αναλυτές υποψιάζονται ότι η πραγματική ανάπτυξη της Κίνας είναι της τάξης του 3% με 3,5%.

Η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, για παράδειγμα, εν ολίγοις ένας δείκτης οικονομικής ευρωστίας, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη το περασμένο έτος, ενώ θα έπρεπε να έχει αυξηθεί, ακολουθώντας τον ρυθμό αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ. Πολλοί έχουν επικαλεστεί αυτήν την αναντιστοιχία ανάμεσα στα δύο στοιχεία, για να εκφράσουν την υποψία πως τα στατιστικά στοιχεία της Κίνας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπήρξαν άλλοι, πάντως, που επικαλέστηκαν την ίδια ακριβώς αναντιστοιχία, ως ένδειξη του ότι η Κίνα αλλάζει αναπτυξιακό μοντέλο και μειώνει τον ρόλο της μεταποίησης, που είναι κλάδος εντάσεως ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή