Δόση 126,3 εκατ. από ΔΝΤ στην Κύπρο μετά την επιτυχή αξιολόγηση

Δόση 126,3 εκατ. από ΔΝΤ στην Κύπρο μετά την επιτυχή αξιολόγηση

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκταμίευσε χθες δόση ύψους 126,3 εκατομμυρίων ευρώ προς την Κύπρο μετά την ολοκλήρωσης της ένατης και προτελευταίας αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε δηλώσει, τη Δευτέρα, ότι η χώρα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα κανονικά τον ερχόμενο Μάρτιο. Κατά το Ταμείο τα δημόσια οικονομικά αλλά και η οικονομία της Κύπρου εξελίσσονται καλύτερα από τις προβλέψεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν σταθεροποιηθεί, ωστόσο παρατηρείται καθυστέρηση στην εφαρμογή ορισμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οπως λέει ο κ. Μιτσουχίρο Φουρουσάβα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, γενικά υπάρχει βελτίωση της κατάστασης τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο, ωστόσο κατά την άποψη του Ταμείου έχουν ατονήσει κάπως οι προσπάθειες της Λευκωσίας να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Υπάρχει η ανάγκη να εφαρμοστούν και πάλι με ανανεωμένη ενεργητικότητα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να προστατευτούν η εμπιστοσύνη και η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή, το δημόσιο χρέος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να μειωθούν σε σχέση με το σημερινό υψηλό τους επίπεδο», δήλωσε χθες ο κ. Φουρουσάβα. Μετά την επεισοδιακή διάσωση της Κύπρου τον Μάρτιο του 2013 και το «κούρεμα» μετόχων, ομολογιούχων και ανασφάλιστων καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία κυμαίνονται περίπου στο 50% των χορηγηθέντων δανείων, αναδείχτηκαν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας η οποία έχει μέχρι σήμερα αποδειχτεί πολύ πιο ανθεκτική απ’ όσο εκτιμόταν. «Η επιτάχυνση της προόδου όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να αναζωογονηθεί ο τραπεζικός δανεισμός και να βελτιωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές», αναφέρει ο κ. Φουρουσάβα. Επειτα από διαπραγματεύσεις μηνών, πέρυσι η Λευκωσία ψήφισε τελικά νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την ευκολότερη αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τον πλειστηριασμό ακινήτων. Ωστόσο, κατά το ΔΝΤ πρέπει να επιταχυνθεί η επεξεργασία και τελικά η νομοθέτηση νομικού πλαισίου που θα καθιστά ευκολότερη την τιτλοποίηση δανείων και τη μεταφορά τίτλων ιδιοκτησίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, το Ταμείο επισημαίνει ότι «πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα η δημοσιονομική πειθαρχία για να εξασφαλιστεί ότι θα εξακολουθήσει να μειώνεται η αναλογία δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ, να υπάρχει περιθώριο για επενδύσεις και κοινωνικές δαπάνες και να αντιμετωπιστούν οι δυνητικές υποχρεώσεις». Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το χρέος έφτασε στο υψηλότερο σημείο του το 2014 και αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται από το 107% του ΑΕΠ το 2015 στο 95% το 2017.

Ωστόσο, φαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Κύπρου. Το Ταμείο πιέζει προκειμένου να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατόν «μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει επί μακρόν στη δημόσια διοίκηση, στην απασχόληση στον δημόσιο τομέα, στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και στην εταιρική διακυβέρνηση δημοσίων οργανισμών, κάτι που θα ενισχύσει τη δημοσιονομική απόδοση και θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών». Το ΔΝΤ ζητάει επίσης να ενταθεί η προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και άλλες μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή