Αποδόσεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Μετά μια εβδομάδα αισθητών διακυμάνσεων, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν χθες ανοδικά καθώς οι επαφές της Ρωσίας με τη Σ. Αραβία αναθέρμαναν τις προσδοκίες για συμφωνία μείωσης της παραγωγής ανάμεσα στον ΟΠΕΚ και στις χώρες εκτός καρτέλ. Το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν χθες σε επίπεδα πάνω από τα 33 δολ. το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει στα 34,06 δολ. το βαρέλι καταγράφοντας συνολική άνοδο 6% μέσα στην εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά το Brent, πλησίαζε τα 33 δολ. το βαρέλι έχοντας φτάσει νωρίτερα στα 34,71 δολ. το βαρέλι και καταγράφοντας την τέταρτη συναπτή συνεδρίαση ανόδου. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν, πάντως, περιορισμένες τις πιθανότητες μιας τέτοιας συμφωνίας, με την Barclays να χαρακτηρίζει τη συνάντηση Μόσχας – Ριάντ «τίποτε περισσότερο από μια προσπάθεια να επηρεάσουν το κλίμα στην αγορά».

Απώλειες για τον χρυσό

Με απώλειες κυμάνθηκε στις πρωινές συναλλαγές της Παρασκευής ο χρυσός εξαιτίας της αιφνιδιαστικής κίνησης της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια. Δημιουργήθηκε ενδιαφέρον για το δολάριο, το οποίο και προσείλκυσε τους επενδυτές, απομακρύνοντάς τους από το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού. Η τιμή του χρυσού χθες μετά την ανακοίνωση της BoJ υποχώρησε έως και 0,6%, στα 1.108,45 δολάρια η ουγγιά, μετά σταθεροποιήθηκε και διαμορφώθηκε στα 1.115,21 δολάρια η ουγγιά. Παρά ταύτα, συνολικά ο Ιανουάριος φαίνεται πως είναι μήνας κερδών, πιθανώς εκείνος με τα περισσότερα σε μηνιαία βάση από τον Ιανουάριο του 2015. Μέχρι στιγμής το πολύτιμο μέταλλο έχει ενισχυθεί 5,1%. Το 2016 ξεκίνησε δυναμικά για τον χρυσό λόγω των ανησυχιών επενδυτών και αναλυτών για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας και της πτώσης των αξιών στα χρηματιστήρια. Με αυτά ως δεδομένα και καθώς οι χρηματιστές περιόρισαν τα στοιχήματά τους στο ότι επίκεινται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, οι βλέψεις τους στράφηκαν στον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο. Η απόφαση των αρνητικών επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας αποσκοπεί στο να αναθερμάνει τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία, κάτι που πιθανολογείται πως θα ενισχύσει και το δολάριο.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Eπιδεινώθηκε η κατάσταση στην εγχώρια αγορά ομολόγων την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου καθώς κατεγράφη σημαντική αύξηση των αποδόσεων. Η ανυπαρξία αγοραστών οδήγησε σε πτώση τις τιμές, με αποτέλεσμα το spread του 10ετούς ομολόγου την Παρασκευή να αναρριχηθεί στις 909 μονάδες βάσης. Το 2ετές ομόλογο τη χθεσινή μέρα εμφάνισε απόδοση 14,05%, με την τιμή να ανέρχεται στα 86,70 λεπτά του ευρώ. Το 3ετές ομόλογο σημείωσε απόδοση 11,85% με την τιμή να ανέρχεται στα 81,80 λεπτά του ευρώ. Το 10ετές ομόλογο παρουσίασε απόδοση 9,45% και τιμή στο επίπεδο των 62,80 λεπτών του ευρώ. Σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα βρέθηκαν οι αποδόσεις των 10ετών ευρωομολόγων, όπως για παράδειγμα η απόδοση του γερμανικού ομολόγου που έχει υποχωρήσει στο 0,36% (χαμηλό της τελευταίας διετίας). Το γαλλικό δεκαετές είχε απόδοση 0,68%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή