Ενέσεις ρευστότητας και επιβολή ΦΠΑ, στην Κίνα

Ενέσεις ρευστότητας και επιβολή ΦΠΑ, στην Κίνα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρευστότητα άνω των 96 δισ. ευρώ (690 δισ. γουάν) διοχέτευσε στο τραπεζικό σύστημα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αυτήν την εβδομάδα για την ενίσχυση της οικονομίας ενόψει της κινεζικής Πρωτοχρονιάς στις 8 Φεβρουαρίου, ενώ ταυτόχρονα το Πεκίνο ανακοίνωσε φορολογικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας εξαιτίας της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, πρόκειται να αντικατασταθεί φόρος των επιχειρήσεων με φόρο προστιθέμενης αξίας σε όλη τη χώρα. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η κυβέρνηση της Κίνας δεσμεύτηκε με τη μείωση της φορολογίας και την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος για την ενίσχυση της οικονομίας, η ανάπτυξη της οποίας κυμάνθηκε στο 6,9%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1990. «Θα εφαρμόσουμε εκτεταμένες φορολογικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μειωθεί σημαντικά η φορολογία των επιχειρήσεων», δήλωσε ο κ. Λι στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Προσέθεσε, επίσης, πως η μείωση της φορολογίας σε μεγάλη κλίμακα θα περιορίσει τις δαπάνες των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 60% του ΑΕΠ της Κίνας, το 50% των δημοσιονομικών και φορολογικών εσόδων, όπως και το 75% της απασχόλησης στα αστικά κέντρα.

Η ένεση ρευστότητας από την κινεζική κεντρική τράπεζα έχει, επίσης, στόχο τη στήριξη της οικονομίας λόγω των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς σε μια περίοδο που οι εκροές κεφαλαίων έχουν αυξηθεί από την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη συχνότητα των ενέσεων ρευστότητας έως τις 19 Φεβρουαρίου πλην Τρίτης και Πέμπτης, που τυπικά λαμβάνουν χώρα την εβδομάδα. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας καλείται να διατηρήσει λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στην προστασία του γουάν από περαιτέρω εξασθένηση και τη συγκράτηση των εκροών κεφαλαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή