Το Brexit θα πλήξει περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το Brexit θα πλήξει περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα σοβαρότερα πλήγματα από μια ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρώπη (Βrexit) θα το υποστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες, ωστόσο, ήταν εκείνες με τις καλύτερες επιδόσεις στα χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Από το 2008 και μέχρι το 2015, εξαιρουμένης μιας χρονιάς, οι μετοχές των επιχειρήσεων μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου είχαν επιδόσεις που υπερτερούσαν από την αντίστοιχη των ομίλων μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως την προαναφερθείσα περίοδο οι τιμές των μετοχών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπερτριπλασιάστηκαν, αλλά πλέον η τάση αυτή αρχίζει να αντιστρέφεται.

Οι επενδυτές, όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg, έχουν τιμωρήσει τον δείκτη FTSE250 περισσότερο από εκείνον του FTSE100, επειδή ανησυχούν για τις προοπτικές ανάπτυξης των μικρομεσαίων ενόψει μιας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Δεδομένου πως αυτές οι εταιρείες βασίζονται στη ζήτηση εντός και εκτός Βρετανίας, μια έξοδος θα τους στερήσει τα όποια πλεονεκτήματα έχει η ανάκαμψη της οικονομίας της Ε.Ε., ενώ θα επωμιστούν και το κόστος μιας πιθανής ανατροπής της ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας. «Οι αγαπημένες μέχρι σήμερα εταιρείες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου θα καταστούν πιο ευάλωτες σε ένα Brexit και ίσως είναι καλή ιδέα να προετοιμαστούμε ως επενδυτές για το ενδεχόμενο αυτό, προτού αρχίσουν όλοι να αναζητούν έξοδο διαφυγής», επισημαίνει ο Τζάστιν Γιούρκχαρτ Στιούαρτ, συνιδρυτής της Seven Ivestment Management στο Λονδίνο. Η δημόσια συζήτηση για την πορεία της Βρετανίας στην Ε.Ε. εντείνεται όσο πληθαίνουν οι φήμες, οι οποίες τοποθετούν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ίσως και τον Ιούνιο. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, διαμηνύει ότι η επικείμενη διαδικασία δεν θα παρεμποδίσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ωστόσο, σε πρόσφατη αναφορά της η Credit Suisse επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα θα υποχρεώσει τις βρετανικές εταιρείες να αναβάλουν τα σχέδιά τους για προσλήψεις και επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή