Ρωσία και Σ. Αραβία αντέχουν προς το παρόν τη «βουτιά» του πετρελαίου

Ρωσία και Σ. Αραβία αντέχουν προς το παρόν τη «βουτιά» του πετρελαίου

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που οι επιπτώσεις από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου αρχίζουν να γίνονται αισθητές ακόμη και στην ευημερούσα Νορβηγία, Γερμανός αναλυτής εκτιμά πως μόνον η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία θα αντιπαρέλθουν το πρόβλημα και θα αποφύγουν μια σοβαρή κρίση.

Οι δύο χώρες συνομιλούν σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα, καθώς το Ριάντ έχει ζητήσει από τις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να μειώσουν την παραγωγή.

Με το πετρέλαιο να αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των εσόδων του ρωσικού κράτους, η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 3,7% το περασμένο έτος. Αντιδρώντας, η Μόσχα έχει από τον Οκτώβριο ανακοινώσει περικοπές δαπανών για το 2016 τις οποίες και αναμένεται να αναθεωρήσει επί τα χείρω. Στην αρχή της εβδομάδας η ρωσική στατιστική υπηρεσία έδωσε, άλλωστε, στη δημοσιότητα δείκτες που κατατείνουν σε συνεχιζόμενη επιδείνωση: οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν τον Δεκέμβριο κατά περισσότερο από 15% σε ετήσια βάση ενώ οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις υποχώρησαν κατά 8,7%.

Σύμφωνα μάλιστα με το ΔΝΤ το ρωσικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά ακόμη 1% το 2016. Πρόκειται, πάντως, για ύφεση ηπιότερη από τις προβλέψεις και ο κόσμος δεν τρέχει πλέον στις τράπεζες όπως το 2014 να αγοράσει δολάρια και ευρώ.

Ξοδεύουν λιγότερα

Σύμφωνα με τον Τιμούρ Νιγκματουλίν, αναλυτή στη ρωσική επενδυτική Finam, «οι άνθρωποι φτώχυναν, η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε αλλά η Ρωσία παραμένει μια αρκετά πλούσια χώρα». Ο ίδιος δεν θεωρεί πως η ύφεση του 3,7% είναι σημαντική αλλά θα είναι ανησυχητική η κατάσταση αν συνεχισθεί επί χρόνια.

Σημειωτέον ότι ο Ούγγρος επενδυτής, Τζορτζ Σόρος, είχε εξαρχής προεξοφλήσει πως η Ρωσία θα αντέξει τα πρώτα δύο χρόνια του φτηνού πετρελαίου καθώς την καλύπτουν τα διαθέσιμά της για μία διετία. Από τα στοιχεία προκύπτει έτσι πως οι Ρώσοι ξοδεύουν λιγότερα για αυτοκίνητα, ακίνητα και ταξίδια, αλλά οι περισσότεροι έχουν πάντα φαγητό στο τραπέζι τους.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Φόλκερ Χελμάγερ, επικεφαλής της ομάδας αναλυτών της Bremer Landesbank, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία θα αποφύγουν την κρίση ακόμη κι αν η τιμή του πετρελαίου υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω των 20 δολαρίων το βαρέλι.

Κατά τις εκτιμήσεις του εν λόγω αναλυτή, που δημοσιεύθηκαν στη γερμανική εφημερίδα Deutsche Wirtschafts Nachrichten και αναπαράγονται από σειρά ρωσικών ιστοσελίδων, η ζήτηση για πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να αυξάνεται βραχυπρόθεσμα μολονότι οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα για όλο και πιο αποτελεσματική χρήση της ενέργειας και τα ορυκτά καύσιμα υποκαθίστανται σταδιακά από τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ο ίδιος εκτιμά ότι σε αντίθεση με τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες της Δύσης θα είναι εκείνες που θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα από το φθηνό πετρέλαιο και θα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες.

Επιπτώσεις στη Νορβηγία

Τις εκτιμήσεις του φαίνεται να επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις στη Νορβηγία καθώς ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Οϊστέιν Ολσεν, παραδέχθηκε στην αρχή της εβδομάδας ότι γίνεται αισθητός ο αντίκτυπος των τιμών του πετρελαίου και στη νορβηγική οικονομία. Η πρώτη σε παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου ευρωπαϊκή χώρα καταγράφει αύξηση της ανεργίας και μείωση εσόδων. Οι δηλώσεις Ολσεν εκλαμβάνονται από τους οικονομολόγους της χώρας ως ένδειξη επικείμενης μείωσης των επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή