Οι νέες τεχνολογίες διευρύνουν την ανισότητα

Οι νέες τεχνολογίες διευρύνουν την ανισότητα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα οφέλη θα αποκομίσουν οι πλουσιότεροι αυτού του κόσμου από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία ενσωματώνει κυρίως την εξέλιξη της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, εντείνοντας την ανισότητα στα υπόλοιπα εισοδηματικά κλιμάκια, σύμφωνα με διαφορετικές έρευνες των ελβετικών τραπεζών Credit Suisse και UBS. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση αναμένεται να έχει μικρότερες παρενέργειες σε ανεπτυγμένες οικονομίες όπως η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και η Βρετανία, επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian. Μεγαλύτερες επιπτώσεις θα υποστούν τμήματα της Λατινικής Αμερικής και της Ινδίας, καθώς εφαρμογές της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης θα χρησιμοποιούνται ευρέως, εκτοπίζοντας το πλεονέκτημα της φθηνής εργασίας. Η Credit Suisse διατυπώνει, επίσης, φόβους μήπως η 4η Βιομηχανική Επανάσταση –που ήταν το πρώτο θέμα στην επίσημη ατζέντα του τελευταίου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ– αντικαταστήσει ακόμη και μορφές εξειδικευμένης εργασίας στον ανεπτυγμένο κόσμο όσο θα εξελίσσεται η ρομποτική.

«Η ανισότητα δεν είναι ένα φαινόμενο που διαχωρίζει μόνο τις ανεπτυγμένες οικονομίες από τις αναπτυσσόμενες. Υπάρχει και στην κοινωνία μας. Και δεν θα επηρεάσει πλούσιους και φτωχούς αλλά, επίσης, νέους και ηλικιωμένους», σχολίασε ο πρόεδρος της UBS, Αξελ Βέμπερ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έρευνας.

Στην έκθεση της UBS αναφέρεται ο κίνδυνος διεύρυνσης της ανισότητας στα εισοδήματα, όπου μεγαλύτερα οφέλη θα εξασφαλίσουν οι πιο ευκατάστατοι. Σε περυσινή έκθεση της Bank of America Merrill Lynch, η οποία στηρίζεται σε μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εκτιμάται πως το 35% όλων των εργαζομένων στη Βρετανία και το 47% εκείνων στις ΗΠΑ θα αντικατασταθούν από την τεχνολογία μέσα στην επόμενη 20ετία. Ερευνητές στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ καταλήγουν πως από την τεχνολογική πρόοδο κινδυνεύουν επτά εκατομμύρια θέσεις εργασίας την επόμενη πενταετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή