ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βραχύβια η περίοδος χάριτος ανόδου του πληθωρισμού για την ΕΚΤ

vrachyvia-i-periodos-charitos-anodoy-toy-plithorismoy-gia-tin-ekt-2120275

Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, παρέχοντας περίοδο χάριτος στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περίοδο που ίσως να αποδειχτεί βραχύβια διότι συνεχίζεται η πτώση της τιμής των εμπορευμάτων όπως και η επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ρυθμό 0,4% τον Ιανουάριο σε σχέση με αύξηση 0,2% τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Η τιμή της αύξησης είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2014 και συμπίπτει με τον μέσο όρο της πρόβλεψης που είχαν κάνει οικονομολόγοι σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg. Παρ’ όλο που οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναζητούν σημάδια που να δείχνουν προς την ενίσχυση του πληθωρισμού, καλό θα ήταν ο κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν επιφυλακτικά την πρόσφατη άνοδό του.

Η επίπτωση από την πτώση της τιμής του πετρελαίου και της τιμής των τροφίμων στις αρχές του 2015, επιτέλους, δεν περιλαμβάνεται πλέον στα στοιχεία των προηγούμενων δώδεκα μηνών, γεγονός που οδηγεί σε προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού (σε σχέση με ένα χρόνο πριν) και η τάση του πληθωρισμού παραμένει αδύναμη. «Είναι απλώς μια τεχνικής φύσεως θετική προσαρμογή, ωστόσο θα μπορούσαμε να δούμε νέα υποχώρηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες – ενδεχομένως στους επόμενους έξι μήνες», είχε δηλώσει ο Κριστόφ Μπαρό, επικεφαλής οικονομολόγος της Market Securities στο Παρίσι, προτού ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. «Ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός».

Ο μακροπρόθεσμος στόχος των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης για τον πληθωρισμό, δηλαδή ελάχιστα κάτω από 2%, εξακολουθεί να απέχει πολύ, παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει υιοθετήσει αντισυμβατική πολιτική όπως αρνητικά επιτόκια δανεισμού για τις τράπεζες και μαζικές αγορές ομολόγων προκειμένου να ενισχύσει τον πληθωρισμό. Η συνεχής πτώση της τιμής των εμπορευμάτων και η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και στις αναδυόμενες αγορές έχουν οδηγήσει σε εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων στις αρχές του 2016 και καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την επίτευξη του στόχου της ΕΚΤ. Ανεξάρτητοι οικονομολόγοι που είχαν πάρει μέρος σε δημοσκόπηση της ΕΚΤ αναθεώρησαν, τον Δεκέμβριο, προς το χειρότερο τις προβλέψεις τους για το 2016 και το 2017, υπολογίζοντας ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,7% και στο 1,4% αντίστοιχα. Προβλέπουν, δε, ότι θα διαμορφωθεί στο 1,6% το 2018, δηλαδή ένα χρόνιο αργότερα απ’ όσο υπολόγισε η ίδια η ΕΚΤ, λιγότερο από δύο μήνες πριν.

Στις 21 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είχε δηλώσει ότι «σε αυτό το περιβάλλον η δυναμική του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη θα εξακολουθήσει να είναι πιο αδύναμη απ’ όσο αναμενόταν. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να επανεξετάσουμε και πιθανώς να αναθεωρήσουμε τη θέση της νομισματικής μας πολιτικής στην επόμενη συνάντησή μας στις αρχές Μαρτίου». Ενας δείκτης θα μπορούσε να προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην ΕΚΤ: πρόκειται για τον δείκτη που προβλέπει τι προσδοκίες θα έχουν σε πέντε χρόνια οι επενδυτές για το επίπεδο του πληθωρισμού σε δέκα χρόνια από σήμερα. Ο δείκτης βρίσκεται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015. «Η ονομαστική τιμή του πληθωρισμού αυξήθηκε μηχανικά», λέει ο Κεν Γουάτρετ, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas για την Ευρωζώνη με έδρα το Παρίσι. «Είναι πολύ πιθανό ότι συνολικά για το 2016 ο ονομαστικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κοντά στο μηδέν», προσθέτει.