ΕΚΤ: Ιδιαίτερη ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία λόγω Κίνας

ΕΚΤ: Ιδιαίτερη ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία λόγω Κίνας

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε τροχιά μέτριας ανάκαμψης, αλλά η επιβράδυνση της Κίνας αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία καθώς αυξάνει τον κίνδυνο να επιστρέψει η κρίση στα ανεπτυγμένα κράτη, δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ανάπτυξη της Κίνας, αν και φαίνεται να διατηρεί υψηλούς ρυθμούς, είναι "ισχνή" σε σχέση με τις κοινωνικές και δημογραφικές προκλήσεις και ο μετασχηματισμός της θα πλήξει τους εμπορικούς της εταίρους βραχυπρόθεσμα, είπε ο Νοβότνι, που είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

"Το πιο επείγον ζήτημα εδώ είναι η χρηματοοικονομική αστάθεια και η οικονομική αδυναμία σε διάφορες οικονομίες αναδυόμενων αγορών, δήλωσε ο Νοβότνι σε συνέδριο στη Βουδαπέστη. "Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κίνα – από τον περασμένο χρόνο, την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε όρους ΑΕΠ βάσει της ισοτιμίας της αγοραστικής δύναμης – αποτελούν ιδιαίτερη ανησυχία".

Ο Νοβότνι είπε ότι η Ευρώπη διαδραματίζει ρόλο στην επιδείνωση των δυσκολιών της Κίνας καθώς και η ευρωζώνη δεν καταφέρνει να κάνει αυτό που της αναλογεί για να ενισχύσει την παγκόσμια ανάπτυξη.

"Με άλλα λόγια, οι αναδυόμενες αγορές τώρα φέρνουν την κρίση πίσω σε εμάς – και ταυτόχρονα μας θυμίζουν την αλληλεξάρτηση στην παγκόσμια οικονομία", πρόσθεσε ο Νοβότνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή