«Πυραμίδα» 7,6 δισ. δολ. στην Κίνα

«Πυραμίδα» 7,6 δισ. δολ. στην Κίνα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύλληψη 21 στελεχών της πυραμίδας Ezubao με την κατηγορία της εξαπάτησης 900.000 Κινέζων επενδυτών και της υπεξαίρεσης κεφαλαίων τους ύψους 7,6 δισ. δολαρίων αποκαλύπτει μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές απάτες στην Ιστορία της Κίνας.

Παράλληλα, όμως, φέρνει στο φως την κλίμακα της απάτης που βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα της Κίνας, αξίας 1,5 τρισ. δολαρίων.

Το Ezubao ήταν ένας παρατραπεζικός οργανισμός που δημιουργήθηκε μόλις πριν από ενάμιση χρόνο και εξελίχθηκε ταχύτατα στη μεγαλύτερη ηλεκτρονική πλατφόρμα δανεισμού και σύνδεσης δανειοληπτών και δανειστών.

Η επιτυχία του έγκειται στο ότι κατάφερε να προσελκύσει μικροεπενδυτές, υποσχόμενο πως οι δανειολήπτες θα τους προσέφεραν αποδόσεις από 9% ώς 14,6%. Η προσφορά ήταν δελεαστική, δεδομένων των χαμηλών επιτοκίων στην Κίνα. Προέκυψε, όμως, ότι τουλάχιστον το 95% των υποτιθέμενων δανειοληπτών δεν ήταν παρά ανύπαρκτες εταιρείες, τις οποίες είχε επινοήσει ο ιθύνων νους του Ezubao, ο 34χρονος Ντινγκ Νινγκ, που, κατά την πάγια τακτική των σχημάτων πυραμίδας, αρχικά πλήρωνε τους επενδυτές του με τα χρήματα από τους νέους επενδυτές του. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις αστυνομικές αρχές, από τις 207 εταιρείες στις οποίες υποστήριζε ο Ντινγκ ότι δάνειζε χρήματα, μόνον μία υπήρξε όντως πελάτης του.

Ο Ντινγκ είχε εγκαταλείψει τις σπουδές του στα 17 του χρόνια για να εργαστεί στο εργοστάσιο λογισμικού της μητέρας του, όπου και απέκτησε εμπειρία στις ηλεκτρονικές πωλήσεις. Από τις σχετικές έρευνες προέκυψε πως είχε δαπανήσει περισσότερα από 800 εκατ. γουάν (ποσό αντίστοιχο των 121, 6 εκατ. δολαρίων) για την αγορά επιχειρηματικών πληροφοριών που χρησιμοποίησε για να επινοήσει τα απατηλά επενδυτικά σχέδια. Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας, το Ξιν Χουά, υποψίες είχαν κινήσει η πολυδάπανη πολυτελής ζωή του και τα ακριβά δώρα στη συνεργάτιδά του, Ζανγκ Μιν, στα οποία συμπεριλαμβάνεται μια βίλα αξίας 20 εκατ. δολαρίων στη Σιγκαπούρη και ένα μονόπετρο διαμαντένιο δακτυλίδι αξίας 1,8 εκατ. δολαρίων. Η ίδια η Ζανγκ Μιν συγκαταλέγεται στους συλληφθέντες και δεν δίστασε να δηλώσει ότι «πρόκειται για τυπική περίπτωση πυραμίδας».

Πρόστιμα σε Barclays, Credit Suisse

Οι τράπεζες Barclays και Credit Suisse συμφώνησαν να καταβάλουν πρόστιμα συνολικού ύψους 154,3 εκατ. δολαρίων στις αμερικανικές αρχές για την παραπλάνηση των επενδυτών τους μέσω των επενδυτικών σχημάτων που είναι γνωστά ως dark pools. Εχοντας παραδεχθεί ότι παραβίασε τον νόμο περί τίτλων, η Barclays θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 70 εκατ. δολαρίων, που θα μοιραστεί ανάμεσα στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την πολιτεία της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, δέχθηκε να εγκατασταθεί ανεξάρτητος ελεγκτής στα γραφεία της προκειμένου να διασφαλισθεί ότι στο μέλλον θα λειτουργεί σύννομα το επενδυτικό της όχημα «Barclays LX». Σε ό,τι αφορά την Credit Suisse, δεν θα αναγκαστεί να παραδεχθεί την ενοχή της. Θα καταβάλει, όμως, πρόστιμο ύψους 60 εκατ. δολαρίων που θα μοιραστεί μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και επιπλέον 24,3 εκατ. δολάρια στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εκτέλεση παράνομων εντολών ύψους 117 εκατ. δολαρίων μέσω του επενδυτικού της οχήματος «Crossfinder».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή