Εξοδο στις αγορές ομολόγων σχεδιάζει η Σαουδική Αραβία

Εξοδο στις αγορές ομολόγων σχεδιάζει η Σαουδική Αραβία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναζήτηση χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές βρίσκεται η Σαουδική Αραβία. Η πετρελαιοπαραγωγός χώρα βλέπει τα έσοδά της να πλήττονται λόγω της δραστικής μείωσης στις τιμές του πετρελαίου και βρίσκεται, παράλληλα, αντιμέτωπη με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 87 δισ. δολαρίων. Βέβαια, η προσφυγή της στις αγορές, όντως πολύ δελεαστική, κινητοποίησε τους ισχυρούς χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς, οι οποίοι επιδιώκουν να συμμετάσχουν στη διοργάνωση της έκδοσης ομολόγων και να ευεργετηθούν από τα συνεπαγόμενα κέρδη. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν σε σχετικό τους άρθρο οι Financial Times, αυτή την περίοδο λόγω των συνθηκών πολλοί αναζητούν μερίδιο αγοράς. Διαγκωνίζονται οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες να εξασφαλίσουν μια σωτήρια χρηματοδότηση, όπως η Νιγηρία και το Αζερμπαϊτζάν, για να αντεπεξέλθουν στη συρρίκνωση των εσόδων τους.

Οπότε η Σαουδική Αραβία ακολουθεί προσεκτικά βήματα. Οι επενδυτές επισημαίνουν πως η πρώτη εμφάνιση της χώρας στη διεθνή ομολογιακή αγορά θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες: την τιμή του «μαύρου χρυσού», τα συναλλαγματικά διαθέσιμα του εμιράτου και την αστάθεια της αγοράς. Εάν οι πιέσεις σε όλους τους ανωτέρω παράγοντες αμβλυνθεί, τότε η Σαουδική Αραβία θα εξασφαλίσει ένα πολύ επιτυχημένο ντεμπούτο, ειδάλλως η διάθεση των ομολόγων θα είναι περιορισμένη σε μερικά δισεκατομμύρια δολάρια, που θα τα έχει δανειστεί με υψηλό επιτόκιο. Μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου κατόρθωσε να καλύπτει τις δημόσιες δαπάνες, ενώ παράλληλα το εξωτερικό της χρέος είναι περιορισμένο και τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα τεράστια.

Οι συνθήκες μεταβλήθηκαν άρδην, όταν άρχισε να κατρακυλά η τιμή του «μαύρου χρυσού», του βασικού χρηματοδοτικού πόρου της χώρας, και έφθασε στα 30 δολάρια το βαρέλι έναντι 100 δολαρίων το βαρέλι το 2014. Παράλληλα, το εμιράτο αύξησε τις στρατιωτικές του δαπάνες εξαιτίας της εμπλοκής του στις συρράξεις της Συρίας και της Υεμένης. Τα δε συναλλαγματικά διαθέσιμα ελαττώθηκαν στα 640 δισ. δολάρια το 2015, όταν το 2014 είχαν ανέλθει στα 737 δισ. δολάρια. Οι εξελίξεις εν γένει στη Σαουδική Αραβία κάνουν τους αναλυτές να διερωτώνται μήπως η διασύνδεση ριάντ με δολάριο βρίσκεται σε κίνδυνο. Η κυβέρνηση του εμιράτου, πάντως, προβλέπει πως το τρέχον έτος θα εμφανίσει ο προϋπολογισμός έλλειμμα της τάξεως των 87 δισ. δολαρίων, το οποίο σημαίνει πως απαιτείται δυναμική κινητοποίηση για να καλυφθεί, χωρίς να περισταλούν σημαντικά τα συναλλαγματικά διαθέσιμα. Τέλος, αναφέρεται πως ο βασιλιάς Σαλμάν και ο γιος του, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έχουν μειώσει τις επιδοτήσεις στις τιμές, ενώ επανεξετάζουν την αρχική δημόσια εγγραφή για διάθεση μετοχών στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή του κόσμου, την κρατική Aramco.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή