Περιορισμένες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Περιορισμένες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ οι τιμές του χρυσού αλλά και του πετρελαίου ενισχύθηκαν από την υποχώρηση του δολαρίου, καθώς εξασθενούν τα σενάρια για περαιτέρω αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης εμφάνισαν άνοδο, διότι οι επενδυτές δυσκολεύονται να απορροφήσουν τη μεγάλη προσφορά ύστερα, μάλιστα, από τις χθεσινές δημοπρασίες γαλλικών και ισπανικών ομολόγων, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ. Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 ενισχύονταν με άνοδο κάτω από 0,5%. Στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, ο δείκτης υποχώρησε κατά 1,48% σε ένα βαρύ κλίμα μετά την ανακοίνωση ετήσιων ζημιών από την Τράπεζα Credit Suisse για πρώτη φορά από το 2008.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι ανησυχίες για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, όπου τα δύο τρίτα στηρίζονται στην κατανάλωση, ώθησαν σε απώλειες τις μετοχές των εταιρειών που εξαρτώνται από τις εξαγωγές. Απώλειες 2,7% κατέγραψαν οι μετοχές στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300 να διολισθαίνει κατά 0,15%, τον γερμανικό δείκτη Dax κατά 0,44% και τον γαλλικό δείκτη Cac-40 να ενισχύεται οριακά (0,04%). Με κέρδη έκλεισαν χθες οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου (7,3%), και των πρώτων υλών (3,3%) επειδή οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα του Ιανουαρίου.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου κινήθηκε στα 33,60 δολάρια το βαρέλι από τα 37,04 δολ. την Τετάρτη, με την άνοδό του να συγκρατείται από την υπερπροσφορά του στην παγκόσμια οικονομία. Στα 33,60 δολ. το βαρέλι, όμως, παραμένει υψηλότερα από 27,10 δολ. στις 20 Ιανουαρίου. Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ κινήθηκε στα 33,12 δολάρια το βαρέλι από τα 31,93 δολ. μία ημέρα πριν.

Το ευρώ αναρριχήθηκε πάνω από 1% σε 1,1218 δολάρια, με το αμερικανικό νόμισμα να αποδυναμώνεται έναντι των ισχυρότερων νομισμάτων του υπόλοιπου κόσμου λόγω της αβεβαιότητας για την οικονομία των ΗΠΑ. Οι επενδυτές κατέφυγαν στον χρυσό, με την τιμή του να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Οκτωβρίου, στα 1.147 δολάρια η ουγγιά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή