Ζημίες 5,8 δισ. φράγκων για την Credit Suisse στο δ΄ τρίμηνο 2015

Ζημίες 5,8 δισ. φράγκων για την Credit Suisse στο δ΄ τρίμηνο 2015

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 5,8 δισ. ελβετικά φράγκα διαμορφώθηκαν οι καθερές ζημίες της ελβετικής Credit Suisse για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2015, και είναι οι μεγαλύτερες της τελευταίας επταετίας, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της τράπεζας να οδηγηθεί χθες στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1991, ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Κατά συνέπεια, η τράπεζα εμφανίζει ετήσιες ζημιές 2,94 δισ. ελβετικών φράγκων. Διαγραφές στη φήμη και πελατεία 3,8 δισ. ελβετικών φράγκων, νομικές δαπάνες 564 εκατ. ελβετικών φράγκων και η κατά 35% πτώση των εσόδων από το επενδυτικό τμήμα του ομίλου εκτός Ελβετίας και Ασίας το δ’ τρίμηνο ήταν οι κύριοι «υπαίτιοι» για τις εξαιρετικά υψηλές ζημιές της Credit Suisse. Υπήρξαν, επίσης, δαπάνες αναδιάρθρωσης 355 εκατ. ελβετικών φράγκων, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος Tίντζαν Θίαμ είναι αποφασισμένος να επιτύχει τον στόχο για εξοικονόμηση δαπανών 3,5 δισ. ελβετικών φράγκων με 4.000 απολύσεις μέχρι το 2018.

Ο 53χρονος επικεφαλής της Credit Suisse δήλωσε πως θα μειώσει κατά 11% τις αποδοχές όλου του προσωπικού. Μείωση 30% θα επιβληθεί, επίσης, στα μπόνους των εργαζομένων στα τμήματα διαπραγμάτευσης τίτλων που εμφάνισαν χαμηλές αποδόσεις. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών επικρατεί μεγάλη νευρικότητα στις αγορές, λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και της δραματικής πτώσης των τιμών του πετρελαίου, οδηγώντας μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα σε απότομες διακυμάνσεις και απώλειες. Θετικό ρόλο για την τράπεζα διαδραματίζει το γεγονός ότι ο δείκτης βασικών κεφαλαίων (Tier 1) διαμορφώθηκε το δ΄ τρίμηνο στο 11,4% από το 10,1% έναν χρόνο πριν, έπειτα από τοποθετήσεις 6 δισ. ελβετικών φράγκων εκ μέρους επενδυτών. «Η τράπεζα εφαρμόζει νέα στρατηγική και απομακρύνεται από την επενδυτική τραπεζική. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι σωστό που επικεντρώνεται στην Ασία. Δυστυχώς είναι κακή η χρονική στιγμή, δεδομένου του τρέχοντος περιβάλλοντος», δήλωσε ο Ντιέτερ Χέιν, αναλυτής της Alpha Value. Στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης, η τιμή της μετοχής της Credit Suisse υποχώρησε μέχρι και 11%, ενώ από τις αρχές του έτους έχει χάσει το 33% της αξίας της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή