Στα χαμηλότερα επίπεδα της 8ετίας η ανεργία στις ΗΠΑ

Στα χαμηλότερα επίπεδα της 8ετίας η ανεργία στις ΗΠΑ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρότερη από τις προβλέψεις αλλά συνεχιζόμενη είναι η βελτίωση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς τον Ιανουάριο δημιουργήθηκαν 151.000 θέσεις εργασίας, ενώ στην τελευταία έρευνα του Reuters οι οικονομολόγοι μιλούσαν για 190.000 νέες θέσεις εργασίας. Η είδηση προκάλεσε πάντως υποχώρηση στη Wall Street μιας και τα στοιχεία διατηρούν ανοικτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων εντός του έτους. Κι ενώ αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω τα στοιχεία για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, καθοριστική εξέλιξη αποτελεί η υποχώρηση της ανεργίας στο 4,9% που καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 2008.

Σημειωτέον ότι ειδικότερα ο μεταποιητικός τομέας, που είχε υπονομευτεί από την ενίσχυση του δολαρίου και τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης, δημιούργησε τις περισσότερες θέσεις εργασίας από τον Αύγουστο του 2013. Καταγράφονται, άλλωστε, αυξήσεις μισθών που κατατείνουν σε σταθερή ανάκαμψη στην αμερικανική αγορά εργασίας. Οι ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,5% ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση των μισθών έφτασε το 2,5%. Αναλυτές της αγοράς εργασίας θεωρούν, άλλωστε, αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση των μισθών εντός του έτους ακριβώς χάρη στη μείωση της ανεργίας.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο Μοχάμεντ ελ Εριάν, οικονομικός σύμβουλος στην Allianz στην Καλιφόρνια, υπογράμμισε ότι «αν κρίνουμε από τη μηνιαία αύξηση των ωριαίων αποδοχών κατά 0,5%, ίσως ο εντυπωσιακός ρυθμός με τον οποίο δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια να οδηγεί σε σταθερή αύξηση μισθών». Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τη μείωση της ανεργίας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8 ετών, σχολίασε ότι «αποτελεί σήμα προς τις αγορές ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να αποκλεισθεί μια αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου τον Μάρτιο». Το σχόλιό του απευθύνεται σε εκτιμήσεις πολλών αναλυτών που έχουν δημοσιευτεί τελευταία, πως η επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 0,7% που σημείωσε η αμερικανική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο θα λειτουργήσει ανασταλτικά στα σχέδια της Fed να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων εντός του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή