«Οχι» στα γρήγορα κέρδη, «ναι» στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις

«Οχι» στα γρήγορα κέρδη, «ναι» στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εντεινόμενος ακτιβισμός των επενδυτών μετά την κρίση του 2008 και η μάχη για βραχυπρόθεσμα κέρδη εις βάρος των μακροπρόθεσμων αποδόσεων σε ένα αντίξοο κλίμα των αγορών με μεγάλες αναταράξεις αναγκάζει τους μεγάλους παίκτες της Wall Street να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητές τους.

Εν μέσω μιας γενικευμένης αναταραχής των αγορών, τα αφεντικά των τραπεζικών κολοσσών και των επενδυτικών εταιρειών πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα συναντήσεις «κεκλεισμένων των θυρών» για να χαράξουν μια νέα στρατηγική, ώστε να αποκαταστήσουν τις φθαρμένες σχέσεις με τους επενδυτές και έτσι να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους στη Wall Street. Aπό την κρίση του 2008 μέχρι τον Μάιο του 2015, είκοσι από τις ισχυρότερες τράπεζες του κόσμου πλήρωσαν πάνω από 235 δισ. δολάρια σε πρόστιμα για διάφορα σκάνδαλα χειραγώγησης των αγορών και σε αποζημιώσεις για την παραπλάνηση πελατών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Financial Times στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, και ο ιδρυτής του κολοσσού Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ, συναντήθηκαν με τους επικεφαλής των εταιρειών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων BlackRock, Fidelity, Vanguard και Capital Group για να εξετάσουν τη νέα σχέση ανάμεσα στις αμερικανικές εταιρείες και τους επενδυτές τους. Την Πέμπτη δόθηκε στη δημοσιότητα επιστολή του συνιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της BlackRock, Λόρενς Φινκ, προς 500 διευθυντικά στελέχη όπου τους παροτρύνει για πρώτη φορά να μην κοινοποιούν τριμηνιαίες προβλέψεις.

«Η σημερινή εμμονή στα τριμηνιαία κέρδη αντίκειται απόλυτα στη μακροπρόθεσμη στρατηγική που χρειαζόμαστε», αναφέρει ο κ. Φινκ του κολοσσού με κεφάλαια 4,6 τρισ. δολαρίων.

«Οι διευθύνοντες σύμβουλοι θα πρέπει να εξετάζουν τις καταστάσεις των αποτελεσμάτων για να βελτιώνουν τη στρατηγική τους και όχι για να εξασφαλίσουν ένα παραπάνω σεντ στους στόχους για το p/e (τιμή μετοχής ανά κέρδη ανά μετοχή) ή να ικανοποιήσουν τις προβλέψεις των αναλυτών», προσέθεσε ο επικεφαλής του επενδυτικού κολοσσού.

Τα τελευταία χρόνια, ο κ. Φινκ έχει διατυπώσει μια σειρά προτάσεων προκειμένου να προσανατολιστούν οι εταιρείες σε έναν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στη φορολόγηση των κεφαλαιακών κερδών. Μέσα από την προαναφερόμενη επιστολή εκφράζει, όμως, με τον πιο ηχηρό τρόπο τη διάθεσή του να μη δίνεται τόση έμφαση στα βραχυπρόθεσμα κέρδη των αγορών.

Το περασμένο καλοκαίρι στη Βρετανία, οι αρχές εποπτείας των αγορών απέσυραν κανόνα που επιβάλλει στις εταιρείες να ενημερώνουν τις αγορές ανά τρίμηνο. Με αφορμή αυτό τον κανόνα στο υφιστάμενο περιβάλλον αβεβαιότητας στις αγορές και την οικονομία, η επενδυτική εταιρεία Schroders στο Λονδίνο εξέφρασε την ανάγκη επαναπροσανατολισμού των αγορών στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις.

Στο πλαίσιο τραπεζικού τηλεσυνεδρίου των Financial Times στο Λονδίνο, η επικεφαλής παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής, Τζέσικα Γκράουντ, έστειλε το εξής μήνυμα στις τράπεζες: «Δεν θέλουμε να πουλάτε προϊόντα που εστιάζουν σε βραχυπρόθεσμα κέρδη, αλλά στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των πελατών σας». Σχετικά με την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων διαπραγμάτευσης, η κ. Γκράουντ έθεσε το ακόλουθο ερώτημα: πόσα κεφάλαια έχουν επενδυθεί για τεχνολογική αναβάθμιση και πόσα για τη βελτίωση της διαχείρισης του επενδυτικού κινδύνου». «Η υπερβολική προσοχή στις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις παρεμποδίζουν έναν εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στους επενδυτές και τις διοικήσεις των επενδυτών», καταλήγει η ίδια.

Ζημίες 2,94 δισ. από Credit Suisse

Οι ετήσιες ζημίες που ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ο ελβετικός κολοσσός Credit Suisse για το 2015 της τάξεως των 2,94 δισ. ελβετικών φράγκων αποδίδονται, μεταξύ άλλων, στο δυσμενές περιβάλλον των αγορών και επιβεβαιώνουν την πρόθεση της διοίκησης να απομακρυνθεί από την επενδυτική τραπεζική. «Η τράπεζα εφαρμόζει μια νέα στρατηγική και απομακρύνεται από την επενδυτική τραπεζική», δήλωσε ο Ντιέτερ Χέιν, αναλυτής της Alpha Value. H Credit Suisse παρουσίασε ζημίες πρώτη φορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Τα ετήσια αποτελέσματα του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού αποδίδονται σε καθαρές ζημίες το δ’ τρίμηνο της τάξεως των 5,8 δισ. ελβετικών φράγκων. Είναι οι μεγαλύτερες της τελευταίας επταετίας και αποδόθηκαν στην πτώση των εσόδων κατά 35% από τα τμήματα διαπραγμάτευσης, διαγραφές φήμης και πελατείας 3,8 δισ. ελβετικών φράγκων και νομικές δαπάνες 564 εκατ. ελβετικών φράγκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή