Νέο πακέτο μέτρων με μειώσεις φόρων σχεδιάζει το Πεκίνο

Νέο πακέτο μέτρων με μειώσεις φόρων σχεδιάζει το Πεκίνο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από ένα έτος μεγάλων αναταραχών στα χρηματιστήριά της, λόγω επανειλημμένων πτωχεύσεων επιχειρήσεων, υποτιμήσεων του νομίσματος και γενικότερων κραδασμών στην οικονομία της, η Κίνα προγραμματίζει μια ευρύτερα αναπτυξιακή πολιτική για το 2016.

Σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ, το Πεκίνο προτίθεται να υιοθετήσει μια περισσότερο ευέλικτη νομισματική πολιτική και να διευρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μέσα στο 2016 προκειμένου να στηρίξει την κινεζική οικονομία, που έχει επιβραδυνθεί στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 25 ετών.

Οπως προκύπτει από τα σχετικά ρεπορτάζ, το ετήσιο Κεντρικό Οικονομικό Συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν τα ανώτερα στελέχη του κρατικού μηχανισμού της Κίνας, φέρεται να προσανατολίζεται πέραν της αναπτυξιακής πολιτικής σε μια μείωση των φόρων και σε χαλαρότερες ρυθμίσεις για τον τραπεζικό τομέα, ώστε να ενθαρρύνει μεγαλύτερη προσφορά χρήματος.

Προφανής λόγος η επιθυμία του Πεκίνου να διατηρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης μέσα σε «ένα συνετό φάσμα», όπως σχολίασε κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας εφαρμόζει μια συνετή νομισματική πολιτική από το 2011 αυξομειώνοντας τα επιτόκια ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες. Αρχισε, ωστόσο, να επιστρατεύει μια δυναμική δημοσιονομική πολιτική εν τω μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Από τον Νοέμβριο του 2014 και σε όλη τη διάρκεια του 2015 μείωσε έξι φορές τα επιτόκια του γουάν, καθώς και το ύψος των κεφαλαίων που πρέπει να διατηρούν ως αποθεματικό οι τράπεζες.

Παράλληλα, έχει επισπεύσει μια σειρά δαπανών για έργα υποδομής και έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς στις αγορές ακινήτων προκειμένου να δώσει ώθηση στην αγορά ακινήτων που παρουσιάζει σημεία στασιμότητας. Ερμηνεύοντας τις σχετικές ανακοινώσεις, ο Γιανγκ Ζάο, κορυφαίος οικονομολόγος της Nomura, εκτιμά πως το Πεκίνο θα χαλαρώσει περαιτέρω τις απαιτήσεις αποθεματικών για τις κινεζικές τράπεζες, πιθανώς τέσσερις ακόμη φορές μέσα στο 2016 και ενδεχομένως δύο ακόμη μειώσεις των επιτοκίων μέσα στο 2016. Παράλληλα, όμως, η κινεζική ηγεσία σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγικής δυνατότητας πολλών βιομηχανικών μονάδων της χώρας καθώς και των αποθεμάτων ελεύθερων ακινήτων.

Ο στόχος της δεκαετίας

Προ ημερών, η κεντρική τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα τις τελευταίες προβλέψεις της για το 2016, που μιλούν πλέον για ανάπτυξη μόλις 6,8% επισημοποιώντας πλέον την παραδοχή πως το Πεκίνο εγκαταλείπει τον στόχο του 7%. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει, άλλωστε, τονίσει πως η Κίνα πρέπει να διατηρήσει ένα μέσον όρο ετήσιας ανάπτυξης τουλάχιστον 6,5% την επόμενη πενταετία, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της να διπλασιάσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της έως το 2020 σε σύγκριση με εκείνο του 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή