Η πτώση του Airbus βύθισε τον αιγυπτιακό τουρισμό

Η πτώση του Airbus βύθισε τον αιγυπτιακό τουρισμό

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πτώση του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους Airbus A321 στη Χερσόνησο του Σινά στις 31 Οκτωβρίου έπληξε τον τουρισμό της Αιγύπτου τόσο όσο δεν τον είχαν πλήξει τα πέντε χρόνια πολιτικής αστάθειας. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2015 επισκέφθηκαν την Αίγυπτο μόλις ένα εκατ. άτομα, αριθμός κατά 41% μικρότερος του αντίστοιχου του περασμένου έτους, αλλά και ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί τουλάχιστον από το 2005, το πιο τουριστικό δίμηνο της χώρας.

Οπως επισημαίνει το Bloomberg, ο τουρισμός δεν είχε μειωθεί ούτε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2013, όταν ήταν καθημερινές οι βίαιες συμπλοκές ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους οπαδούς του ισλαμιστικού κινήματος.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για πτώση, είναι κατάρρευση» σχολιάζει ο Αμανί Ελ Τοργκομάν, μέλος της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας Τουρισμού, ο οποίος επισημαίνει ότι «αναμφίβολα είναι υπερβολική η αντίδραση στην πτώση του αεροσκάφους». Σύμφωνα, άλλωστε, με συνέντευξη που παραχώρησε ο Αιγύπτιος υπουργός Τουρισμού Χισάν Ζαζού στην ιστοσελίδα Al Monitor, οι ζημίες της Αιγύπτου μετά το δυστύχημα ανέρχονται σε 2,2 δισ. αιγυπτιακές λίρες, ποσό αντίστοιχο των 281 εκατ. δολαρίων. Κι αυτό, διότι Βρετανία και Ρωσία περιόρισαν δραματικά τις πτήσεις προς Αίγυπτο με την υποψία ότι η πτώση του αεροσκάφους οφειλόταν σε βομβιστική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους. Το πρόβλημα για την Αίγυπτο είναι ότι οι Ρώσοι και οι Βρετανοί τουρίστες αντιπροσωπεύουν το 70% του συνολικού τουρισμού στη βορειοαφρικανική χώρα.

Η κατάρρευση των εσόδων από τον τουρισμό περιπλέκει κάθε προσπάθεια για ανόρθωση της αιγυπτιακής οικονομίας. Το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου ο τουρισμός είχε φέρει στην Αίγυπτο έσοδα ύψους 7,3 δισ. δολαρίων, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 12% της αξίας των εισαγωγών της χώρας. Σημειωτέον ότι το 2010, ένα έτος πριν από την ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ, τα αντίστοιχα έσοδα είχαν φτάσει στα 12,5 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή