5 στο εδώλιο για την «Επιχείρηση Ταβερνούλα»

5 στο εδώλιο για την «Επιχείρηση Ταβερνούλα»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πιο περίπλοκες υποθέσεις για χρησιμοποίηση εσωτερικής πληροφόρησης σε χρηματιστηριακές συναλλαγές πρόκειται να χειριστούν οι αρμόδιες βρετανικές αρχές το επόμενο διάστημα. Οι πέντε που θα βρεθούν στο εδώλιο είναι πρώην τραπεζικά στελέχη, λογιστές και χρηματιστές, και κατηγορούνται για συνωμοσία, με στόχο να διαπραγματεύονται τίτλους, κάνοντας χρήση απόρρητων πληροφοριών. Η όλη πλεκτάνη εξυφαινόταν την περίοδο Νοεμβρίου 2006-Μαρτίου 2010 και έφερε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ταβερνούλα» (αν και προς το παρόν δεν φέρεται εμπλεκόμενος κάποιος Ελληνας).

Οι έρευνες ξεκίνησαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Κεφαλαιαγοράς, καθώς είχε δεχθεί κριτική από τη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και την αδυναμία της να προσαγάγει ενόχους για χρήση απόρρητης πληροφόρησης. Επτά άνδρες είχαν συλληφθεί σε πρωινές εφόδους το 2010 και τρεις ακολούθησαν, καθιστώντας την «Επιχείρηση Ταβερνούλα» το μεγαλύτερο σκάνδαλο του είδους, που χειρίζεται η Αρχή, η οποία σήμερα έχει μετονομαστεί σε Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς. Αρχής γενομένης από το 2009, η Αρχή έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει καταδίκες για 27 από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Οι πέντε άνδρες, οι οποίοι θα δικαστούν, είναι ο πρώην γενικός διευθυντής της Deutsche Bank Μάρτιν Ντόντγκσον, ο πρώην γενικός διευθυντής της Altium Capital Γκραντ Χάρισον, ο χρηματιστής Μπέντζαμιν Αντερσον, ο πρώην διευθυντής της Aria Capital και ο λογιστής Αντριου Χιντ. Η υπόθεση λογίζεται ως η πιο περίπλοκη στο πεδίο της εκμετάλλευσης απόρρητων πληροφοριών με στόχο το κέρδος που έχει χειριστεί η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς. Η διάρκειά της εκτιμάται πως θα είναι περίπου τρεις μήνες. Η όλη διαδικασία έχει καθυστερήσει σχεδόν τέσσερις μήνες, κυρίως επειδή η βρετανική κυβέρνηση περιέκοψε τα κονδύλια νομικής βοήθειας, με αποτέλεσμα ορισμένοι από τους κατηγορούμενους να χάσουν προσωρινά τους δικηγόρους τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή