Στο κρασί και τους τουρίστες ποντάρει η Νότιος Αφρική

Στο κρασί και τους τουρίστες ποντάρει η Νότιος Αφρική

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα δυναμική αγορά φαίνεται να αναπτύσσεται στη Νότιο Αφρική, και αφορά τον οινοτουρισμό της χώρας, που μπορεί να αντλήσει σημαντικά έσοδα αντιστρέφοντας το πλήγμα από τη ραγδαία υποτίμηση του νομίσματός της, το ραντ.

Η μέχρι προσφάτως ταχέως αναπτυσσόμενη Νότιος Αφρική έχει δεχθεί καίριο πλήγμα ακολουθώντας την τύχη των χωρών που εξάγουν εμπορεύματα. Η κατά 28% υποτίμηση του ραντ τους τελευταίους 12 μήνες συνδυάστηκε με επαναλαμβανόμενα κύματα ξηρασίας που την εξανάγκασαν να εισάγει τρόφιμα σε υψηλές τιμές, αλλά και με την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων που περιόρισαν δραματικά τα έσοδά της από τις κυριότερες εξαγωγές της.

Χάρη στο φτηνό νόμισμά της, αυτή τη στιγμή η χώρα καθίσταται ιδιαιτέρως ελκυστική για όσους επιθυμούν να την επισκεφθούν και πολύ περισσότερο για την ειδική κατηγορία τουριστών που ενδιαφέρονται για τα κρασιά της.

Η στρατηγική

Σύμφωνα με οργανισμό που εκπροσωπεί μεγάλο μέρος των οινοπαραγωγών της αφρικανικής χώρας, ο οινοτουρισμός έχει τη δυναμική να υπερδιπλασιασθεί σε μέγεθος μέσα σε λίγα χρόνια και να αποτελέσει σημαντική τόνωση για την οικονομία της. Ο οργανισμός Vinpro, που εκπροσωπεί 3.600 οινοπαραγωγούς, προωθεί τη στρατηγική Wise για την ανάπτυξη και καλύτερη εκμετάλλευση του οινοτουρισμού της Νοτίου Αφρικής. Οπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του Vinpro, Ρίκο Μπασόν, η αγορά κρασιών της Νοτίου Αφρικής που σήμερα ανέρχεται σε 6 δισ. ραντ, ποσό αντίστοιχο των περίπου 378 εκατ. δολαρίων, μπορεί να ανέλθει στα 15 δισ. ραντ, ποσό αντίστοιχο των 930 εκατ. δολαρίων. Ο Μπασόν αναφέρει, άλλωστε, πως ήδη ο οινοτουρισμός στη Νότιο Αφρική αυξάνεται ήδη κατά 7% ετησίως και είναι ένας από τους τομείς που προσελκύουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον.

Ανάμεσα στους στόχους της στρατηγικής Wise όπως την παρουσιάζει η ένωση Vinpro είναι η επέκταση του οινοτουρισμού από τις κυρίως αγορές των κρασιών της Νοτίου Αφρικής, που είναι η Κίνα και οι ΗΠΑ, στις άλλες χώρες της Αφρικής.

Κατέκτησαν την Κίνα

Οι εξαγωγές νοτιοαφρικανικών κρασιών στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 63% το 2014, ενώ γενικότερα οι εξαγωγές κρασιών της χώρας αντιπροσώπευαν το 67% του συνόλου των εξαγωγών της. Το 2015 το αντίστοιχο ποσοστό υπολογίζεται ότι έφτασε στο 70% του συνόλου των εξαγωγών της. Μολονότι η φήμη και η παραγωγή της Νοτίου Αφρικής απέχει σημαντικά από αυτήν των γαλλικών κρασιών ή ακόμη και των κρασιών της Αυστραλίας, η βιομηχανία οινοπαραγωγών της Νοτίου Αφρικής βάλθηκε να κατακτήσει τις καρδιές των Κινέζων, βλέποντας τα τελευταία χρόνια να μειώνονται οι πωλήσεις τους στις παραδοσιακές τους αγορές στην Ευρώπη.

Η Νότιος Αφρική είναι η έβδομη σε μέγεθος παραγωγός κρασιού στον κόσμο με 247.000 στρέμματα αμπελώνες κυρίως στην περιφέρεια Δυτικό Ακρωτήρι. Το πρώτο κρασί παρήχθη στη χώρα το 1659, σύμφωνα με την ένωση οινοπαραγωγών Wines of South Africa, και σήμερα ο κλάδος απασχολεί περίπου 300.000 άτομα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή