Στο «κόκκινο» οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών

Στο «κόκκινο» οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντάθηκε εκ νέου χθες το κλίμα ανησυχίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και των διεθνών αγορών έπειτα από προειδοποίηση της CreditSights για ενδεχόμενη αδυναμία της Deutsche Bank να καταβάλει τα κουπόνια στα ομόλογα υψηλού κινδύνου εάν επιδεινωθούν τα λειτουργικά της έσοδα ή αυξηθούν οι νομικές δαπάνες της. Οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων οδηγήθηκαν στο «κόκκινο», με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSE Eurofirst-300 να διολισθαίνει στο χαμηλό 16μήνου. Οι μετοχές των τραπεζών Deutsche Bank, Commerzbank, Credit Suisse, HSBC και BNP Paribas υποχώρησαν από 3,5% μέχρι 6,7%. Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας αυξήθηκε λόγω φόβων για την κατάσταση των τραπεζών τους, οι οποίες προ ετών βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Στη Wall Street επικράτησε, επίσης, κλίμα απαισιοδοξίας, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να παρουσιάζουν πτώση άνω του 2,3% λίγο πριν από το κλείσιμο. Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν, επίσης, οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών Citigroup και JPMorgan, με πτώση άνω του 3,5% εν μέσω της συνεδρίασης.

Οι αποδόσεις των 2ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν χθες στο ιστορικό χαμηλό του -0,503% καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο.

Παρομοίως, η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί κατά 12% από τις αρχές του έτους. Πτωτικά κινήθηκαν χθες και οι τιμές του αργού πετρελαίου και του πετρελαίου Μπρεντ και διαμορφώθηκαν στα 30,02 δολάρια και 33,39 δολ. το βαρέλι, αντίστοιχα, καθώς δεν αναμένεται μείωση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ για τη στήριξη των τιμών σε ένα απαισιόδοξο οικονομικό περιβάλλον. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για ανάπτυξη. Ανησυχητικά στοιχεία έχουν, επίσης, δημοσιοποιηθεί για την οικονομία των ΗΠΑ, με το δολάριο να αποδυναμώνεται χθες σε 1,1187 έναντι του ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή