Κλειστά καταστήματα στη Βενεζουέλα λόγω έλλειψης ενέργειας

Κλειστά καταστήματα στη Βενεζουέλα λόγω έλλειψης ενέργειας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις τέσσερις ώρες την ημέρα θα λειτουργούν τα καταστήματα στη Βενεζουέλα εξαιτίας ελλείψεων στην ενέργεια, καθώς η χειμαζόμενη οικονομία της δέχθηκε νέο πλήγμα, αυτήν τη φορά από το φαινόμενο Ελ Νίνιο. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του BBC, το φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ξηρασία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ώστε μειώθηκε σημαντικά η στάθμη των υδάτων σε 18 υδροηλεκτρικούς σταθμούς της, με αποτέλεσμα να σημειώνονται συχνές διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Για να περιορισθεί το πρόβλημα, η κρατική εταιρεία ενέργειας Corpoelec ζήτησε δύο προγραμματισμένες διακοπές την ημέρα στη λειτουργία των καταστημάτων, και συγκεκριμένα από τη μία έως τις 3 το μεσημέρι η πρώτη και από τις 7 έως τις 9 η δεύτερη. Από την πλευρά του, το Επιμελητήριο Εμπορικών Κέντρων, Cavececo, αντιπρότεινε να ανοίγουν μία φορά τα μαγαζιά αργά στις 12 το μεσημέρι και να κλείνουν στις 7 το βράδυ για να εξοικονομούν πέντε ώρες ενέργειας ημερησίως.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει λάβει απάντηση στην αντιπρότασή του, αλλά σύμφωνα με τους αρμόδιους παράγοντες τόσο η μία λύση όσο και η άλλη θα έχουν βαρύτατες επιπτώσεις σε μια οικονομία που παραπαίει στο χείλος του γκρεμού.

Οπως επισημαίνει το Cavececo, εάν διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας δύο φορές την ημέρα θα ακολουθήσουν ολέθριες επιπτώσεις στον τραπεζικό κλάδο, στα κέντρα υγείας, στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών, στα φαρμακεία, στα πολυκαταστήματα και ιδιαιτέρως στα εστιατόρια που εξαρτώνται από το ηλεκτρικό ρεύμα για να διατηρήσουν τα τρόφιμα στα ψυγεία και στις καταψύξεις τους.

Εξίσου επιζήμια εκτιμάται πως θα είναι, όμως, και η λειτουργία των καταστημάτων μόνο για 4 ώρες την ημέρα, καθώς θα πλήξει όσες επιχειρήσεις έχουν κανονικά δύο βάρδιες και υπολογίζεται ότι απασχολούν περίπου το 75% των εργαζομένων σε εμπορικά κέντρα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ένωσης επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου της χώρας, η μείωση των ωρών λειτουργίας θα οδηγήσει, άλλωστε, σε απώλεια θέσεων απασχόλησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή