Γερμανία: «Κάτω τα χέρια από τα χρήματά μας»

Γερμανία: «Κάτω τα χέρια από τα χρήματά μας»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γερμανία το σχέδιο της κυβέρνησης να θέσει ανώτατο όριο 5.000 ευρώ στις συναλλαγές με μετρητά, στο οποίο αντιτίθεται και ο πρόεδρος της Bundesbank (κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας) Γιενς Βάιντμαν.

Πάντως, όπως επισημαίνουν αναλυτές, μια τέτοια πρωτοβουλία θα συνέβαλλε στη μείωση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και των παράνομων συναλλαγών, όπως παρατηρεί σε σχετικό της άρθρο η Deutsche Welle. Στην ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Bild δημοσιεύεται ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση με τίτλο «Κάτω τα χέρια από τα χρήματά μας». Παράλληλα, η εφημερίδα παρακινεί τους αναγνώστες της να υπογράψουν την επιστολή, να την αντιγράψουν και να την αποστείλουν στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εξίσου έντονη είναι και η αντίδραση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Η βουλευτής των Πρασίνων, Κονσταντίν φον Νοτς, ισχυρίστηκε πως, «με το να χρησιμοποιούμε μετρητά, είμαστε σε θέση να κάνουμε τις συναλλαγές μας ανώνυμα, δηλαδή πρόκειται για ένα συνταγματικό και δημοκρατικό μας δικαίωμα, το οποίο πρέπει να προασπίσουμε».

Επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει πως στόχος του μέτρου είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δεδομένου ότι δίκτυα όπως το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιούν κυρίως ρευστό, ενώ ένας ακόμα λόγος είναι η πάταξη της διαφθοράς. Εντούτοις, εάν εφαρμοστεί, εκτιμάται ότι θα έχει επιπτώσεις σε χονδρεμπόριο και λιανεμπόριο. «Διατηρούμε επιφυλάξεις για τα σχέδια της κυβέρνησης», υπογραμμίζει ο Ούλριχ Μινεμπέσελ εκ μέρους του Γερμανικού Εμπορικού Συνδέσμου, προσθέτοντας ότι η επιβολή πλαφόν θα επιφέρει πλήγματα εν γένει στην κυκλοφορία χρήματος στη γερμανική αγορά.

«Το επίμαχο νομοσχέδιο πιστεύουμε πως θα πλήξει πολλούς κλάδους, όπως την εμπορία αυτοκινήτων, τους κοσμηματοπώλες και επιπλοποιούς, την κλωστοϋφαντουργία, τα είδη πολυτελείας και το χονδρεμπόριο cash and carry. Τέλος, χτύπημα θα υποστεί και η κατανάλωση. Σε σχετικές δημοσκοπήσεις φαίνεται πως οι Γερμανοί και οι Γερμανίδες εξακολουθούν να προτιμούν τις πληρωμές με μετρητά, αν και σε δημοσκόπηση του 2015 το 95% των ερωτηθέντων απάντησε πως περιμένει σύντομα και στη χώρα του να ισχύσει ό,τι και στη Δανία: οι έμποροι μπορούν να αρνηθούν να πληρωθούν σε μετρητά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή