Ας μην περιμένουμε τα πάντα από την ΕΚΤ

Ας μην περιμένουμε τα πάντα από την ΕΚΤ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κόσμος δεν συγχωρεί πια τίποτα, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ. Ο Μάριο Ντράγκι πιθανότατα θα ήταν αναγκασμένος να συμφωνήσει μαζί του. Καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «ρίχνει» δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία μέσω των μέτρων στήριξής της, αυτό που βλέπει είναι η οικονομία να επεκτείνεται με αργό ρυθμό και η ανεργία να μειώνεται επίσης με αργό ρυθμό. Εχει όμως να αντιμετωπίσει και εξωτερικές δυνάμεις, περιλαμβανομένων της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, δυνάμεις που απειλούν να ρίξουν τον πληθωρισμό και πάλι κάτω από το μηδέν. Συνδυασμένα όλα αυτά τα στοιχεία οδηγούν σε ζοφερές προοπτικές –η Κομισιόν μόλις αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις της για την οικονομία– και σημαίνουν ότι ο Ντράγκι εξετάζει και πάλι το ενδεχόμενο να λάβει νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας μόλις λίγους μήνες αφότου είχε λάβει τα προηγούμενα. Το πιθανότερο είναι ότι τα στοιχεία για την ανάπτυξη που θα ανακοινωθούν στα τέλη της εβδομάδας θα δείξουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε για 11ο συνεχόμενο τρίμηνο στα τέλη του 2015, ωστόσο με μέτριο ρυθμό ο οποίος δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν την περιοχή.

«Η εσωτερική ζήτηση είναι εντάξει, είναι το εξωτερικό περιβάλλον που δεν δίνει τη μεγάλη ώθηση, πράγμα που δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα», εξηγεί ο Μάρκο Βάλι, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit για την Ευρωζώνη. Το πιθανότερο είναι ότι η οικονομία της Ευρωζώνης επεκτάθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Προβλέπουν ότι η ανάπτυξη ανήλθε στο 1,5% το 2015, δηλαδή τον υψηλότερο ρυθμό από το 2011. Παρεμφερείς ρυθμοί ανάπτυξης «θα πρέπει να θεωρούνται συνηθισμένοι υπό τις τρέχουσες συνθήκες», λέει ο Κάρστεν Γιούνιους, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank J Safra Sarasin στη Ζυρίχη. «Η Ευρωζώνη έχει πρόβλημα πληθωρισμού, όχι πρόβλημα ανάπτυξης», προσθέτει. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και η διατήρηση αυτού του περιορισμένου ρυθμού ανάπτυξης θα μπορούσε να είναι δύσκολη υπόθεση: το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε στις αρχές του έτους ενώ ο δείκτης υπευθύνων παραγγελιών (PMI) υποχώρησε τον Ιανουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx 600 έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 13% το 2016 και ο δείκτης επενδυτικού κλίματος Sentix υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους. Εκτός από τα γενικότερα προβλήματα, η Ευρωζώνη πρέπει να πολεμήσει και εναντίον των δικών της προβλημάτων, περιλαμβανομένων του υψηλού επιπέδου χρέους σε ορισμένες χώρες και της προσφυγικής κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ήθελε οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχύσουν τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας. Περιμένουμε «υπερβολικά πολλά» από κεντρικές τράπεζες όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή στην τηλεόραση του Bloomberg ο Μοχάμεντ ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και αρθρογράφος του Bloomberg. «Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν μπορούν από μόνοι τους να σηκώσουν την οικονομία και γνωρίζουμε ότι το να βασιζόμαστε μόνο στις κεντρικές τράπεζες περιλαμβάνει σημαντικό κόστος και ρίσκο, παράπλευρες ζημιές», προσθέτει ο Ελ Εριάν. Την περασμένη Πέμπτη, η Κομισιόν αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη για το 2016 από το 1,7% στο 1,6% και προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί μόλις στο 0,5%. Η εντολή που πρέπει να εφαρμόσει η ΕΚΤ προβλέπει τη διατήρηση του πληθωρισμού λίγο κάτω από το 2%. Ανήσυχοι ότι θα μπορούσαν να διαψευστούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οδηγώντας σε φαύλο κύκλο και σε αναβολή πραγματοποίησης δαπανών που θα περιόριζαν την εσωτερική ζήτηση, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης ανακοίνωσαν στα τέλη Ιανουαρίου ότι θα αποφασίσουν στην επόμενη συνάντησή τους, στις 10 Μαρτίου, κατά πόσον είναι αναγκαίο να λάβουν νέα μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή