Κλυδωνισμοί και στους τραπεζικούς κολοσσούς των ΗΠΑ

Κλυδωνισμοί και στους τραπεζικούς κολοσσούς των ΗΠΑ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την αρχή του έτους η πτώση του δείκτη S&P 500 αγγίζει το 10%, ωστόσο η υποχώρηση μετοχών των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών είναι κατά πολύ μεγαλύτερη, θυμίζοντας τις απώλειες που έχουν υποστεί τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η μετοχή της Bank of America έχει υποχωρήσει κατά 27,56% από την αρχή του έτους, της Morgan Stanley κατά 28,67%, της Citi κατά 27,88% και της JPMorgan κατά 16%. Οι λόγοι της πτώσης είναι πολλοί:

• Πρώτος και σημαντικότερος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, είναι η πιθανή αναβολή της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα τον Μάρτιο, οι επιπτώσεις που θα έχει ευρύτερα στην αμερικανική οικονομία η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας, τα προβλήματα της Deutsche Bank, καθώς και το γεγονός ότι οι μετοχές ήταν ήδη ακριβές.

Υποτίθεται ότι η Fed θα προχωρούσε το 2016 σε τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού, ωστόσο η συνεχιζόμενη επιβράδυνση της Κίνας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γενικότερα οι αναδυόμενες αγορές έχουν αναγκάσει πολλούς επενδυτές και κεντρικούς τραπεζίτες να σκεφτούν ότι τελικά η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας ίσως να είναι χειρότερη απ’ όσο πίστευαν μέχρι πρόσφατα. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά μέσα σε λίγες εβδομάδες περιόρισε δραστικά τις προσδοκίες της για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού και, πλέον, οι περισσότεροι προβλέπουν ότι αν γίνει θα γίνει μόλις μία φορά στα τέλη του 2016.

Πρόκειται για ατυχή εξέλιξη για τις αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες ευνοούνται από την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού δεδομένου ότι, όπως δείχνουν τα ιστορικά στοιχεία, το επιτόκιο των δανείων που έχουν χορηγήσει αυξάνεται ταχύτερα από το κόστος χρηματοδότησής τους και, συνεπώς, αυξάνονται τα κέρδη τους.

• Δεύτερος λόγος είναι τα προβλήματα που προκαλεί στις εταιρείες του ενεργειακού τομέα η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου κατά σχεδόν 70% σε σχέση με το επίπεδο όπου βρίσκονταν τον Ιούνιο του 2014. Η έκθεση των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών στον ενεργειακό τομέα δεν είναι μεγάλη και υπολογίζεται σε λιγότερο από 3% των δανείων που έχουν χορηγήσει, σύμφωνα με τους F.T. Σημαντικότερο θα είναι το πρόβλημα για τις αμερικανικές τράπεζες εάν η πτώση των τιμών του πετρελαίου αναγκάσει δανειολήπτες σε πολιτείες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο να αρχίσουν να αθετούν την εξυπηρέτηση των δανείων που έχουν λάβει είτε για αγορά ακινήτων είτε για αγορά αυτοκινήτων, με τα εν λόγω δάνεια να έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.

• Τρίτος λόγος είναι ότι οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών ήταν ήδη ακριβές. Τον περασμένο Ιούλιο ήταν κατά 25% ακριβότερες σε σχέση με τον ιστορικό μέσον όρο με βάση τον λόγο τιμής μετοχής προς τα προβλεπόμενα κέρδη τους επόμενους 12 μήνες (P/E).

• Τέταρτον, με βάση στοιχεία από 15 περιόδους διόρθωσης (υποχώρηση του χρηματιστηρίου κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση με το προηγούμενο υψηλό επίπεδο) από το 1983 και μετά, οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν περίπου σε διπλάσιο ποσοστό από τον γενικό δείκτη.

• Πέμπτον, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Deutsche Bank φαίνεται ότι επηρέασαν ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα τη Δευτέρα. Πολλοί επενδυτές άρχισαν να ανησυχούν για την έκθεση που έχουν οι αμερικανικές τράπεζες στις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι προοπτικές των οποίων δεν φαντάζουν καθόλου ρόδινες αυτήν τη στιγμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή