Ο πιο ακριβοπληρωμένος CEO στις ΗΠΑ

Ο πιο ακριβοπληρωμένος CEO στις ΗΠΑ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πιο καλοπληρωμένος διευθύνων σύμβουλος στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλος από τον 44χρονο Σαντάρ Πιτσάι, ο οποίος βρίσκεται στο πηδάλιο της Google, μέλος του ομίλου-ομπρέλα με την επωνυμία Alphabet. Στις 3 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, έλαβε μετοχές της Alphabet αξίας 199 εκατ. δολ.

Ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας τον Οκτώβριο, όταν αναδιοργανώθηκε η επιχειρηματική δομή και ιδρύθηκε η εταιρεία συμμετοχών Alphabet, ώστε να συμπεριλάβει την Google και τα επιμέρoυς πειραματικά της σχέδια. Συνολικά, πλέον, ο Σαντάρ Πιτσάι μαζί με τις τελευταίες μετοχές που του δόθηκαν, διατηρεί στην Alphabet μερίδια αξίας σχεδόν 650 εκατ. δολ. Το εν λόγω ποσό όσο υψηλό κι αν φαίνεται, υπολείπεται από όσα έχουν σωρεύσει οι ιδρυτές της Google. Οι Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, όπως αναφέρει το περιοδικό «Forbes», διαθέτουν σε προσωπική περιουσία 34,6 δισ. δολ. και 33,9 δισ. δολ. αντιστοίχως. Εν τω μεταξύ, τα εισοδήματα του κ.Πιτσάι απέχουν και από εκείνα του προκατόχου του Ερικ Σμιντ, ο οποίος έχει στην κατοχή του μετοχές της Alphabet αξίας 3 δισ. δολαρίων συνολικά. Εάν, τώρα, συγκριθούν τα 650 εκατ. δολ. του Σαντάρ Πιτσάι, που έχει ως συμμετοχές στην Alphabet με τις μέσες αποδοχές ενός εργαζομένου στις ΗΠΑ στα 45.000 δολ. ετησίως, τότε θα είναι 14.440 φορές περισσότερες.

Σύμφωνα με το BBC, ο διευθύνων σύμβουλος της Google εισήλθε στην εταιρεία το 2004, ενώ στο παρελθόν είχε εργαστεί στη διεύθυνση μηχανολογίας και προϊόντων της Applied Materials και στην McKinsey & Company ως σύμβουλος. Αφ’ ης στιγμής εντάχθηκε στο δυναμικό της Google, αρχικά ανέλαβε την προϊοντική διαχείριση σε μία σειρά προϊόντων λογισμικού, όπως τα Google Chrome και Chrome OS, ενώ είχε μεγάλο μέρος της ευθύνης για το Google Drive. Τέλος, η δημοσιοποίηση των αποδοχών του Σαντάρ Πιτσάι συμπίπτει με την περίοδο, κατά την οποία η εταιρεία εξετάζεται ενδελεχώς από τις ευρωπαϊκές και τις βρετανικές αρχές αναφορικά με τους φόρους που καταβάλει. Η Google συμφώνησε να καταβάλει αναδρομικούς φόρους από το 2005 ύψους 288 εκατ. δολ. στη Βρετανία. Από τότε έως το 2014 είχε έσοδα 34,6 δισ. δολαρίων και φορολογικό συντελεστή 2%-3% λόγω ειδικής συμφωνίας έναντι του ισχύοντος 20% στη Βρετανία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή