Συστάσεις Ε.Ε. προς την Πορτογαλία για νέα μέτρα λιτότητας

Συστάσεις Ε.Ε. προς την Πορτογαλία για νέα μέτρα λιτότητας

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο των αγορών βρέθηκε χθες η Πορτογαλία εν μέσω γενικευμένης διάθεσης των επενδυτών να αποφύγουν κάθε είδους ρίσκο, ανησυχίας για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και φόβων για την αντοχή των τραπεζών σε πιθανές νέες ζημίες εξαιτίας της έκθεσής τους σε δάνεια του πετρελαϊκού τομέα και του τομέα των πρώτων υλών. Παράλληλα υπάρχει και ανησυχία για το κατά πόσον θα μπορέσει η πορτογαλική κυβέρνηση να εφαρμόσει τον νέο προϋπολογισμό που ενέκρινε η Κομισιόν την περασμένη Παρασκευή. Χθες ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να είναι έτοιμη να πάρει και νέα μέτρα λιτότητας.

Η απόδοση του πορτογαλικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε χθες προσωρινά πάνω από το 4% για πρώτη φορά εδώ και 18 μήνες, ενώ είχε αυξηθεί κατά 1,5% την Τετάρτη. Μάλιστα, κάποια στιγμή η απόδοση του δεκαετούς είχε φτάσει ακόμη και στο 4,38% για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 3,89%. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η ποσοστιαία άνοδος της απόδοσης του πορτογαλικού διετούς κρατικού ομολόγου, του οποίου η απόδοση αυξήθηκε κατά 113% μόνο στη διάρκεια της χθεσινής διαπραγμάτευσης, από το 0,421 την Τετάρτη στο 0,896 χθες. Από την αρχή του έτους η απόδοση του πορτογαλικού δεκαετούς ομολόγου έχει αυξηθεί κατά 52% και η απόδοση του διετούς ομολόγου κατά 875%. «Οποιο περιουσιακό στοιχείο έχει ρίσκο δέχεται πλήγμα», εξηγούσε χθες στο Reuters ο Κιάραν Ο’ Χάγκαν, αναλυτής της Societe Generale. «Η Πορτογαλία δέχεται μεγαλύτερη πίεση από τις υπόλοιπες (χώρες) επειδή η παρούσα κυβέρνηση δυσκολεύεται να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που της έχει ορίσει η Κομισιόν», προσέθεσε. Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup χθες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι Λισσαβώνα δεσμεύτηκε απέναντι στους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών ότι θα προετοιμάσει επιπλέον μέτρα λιτότητας και ότι θα είναι έτοιμη να τα εφαρμόσει αν χρειαστεί ώστε να πετύχει τον δημοσιονομικό στόχο που της έχει θέσει η Κομισιόν. Την περασμένη Παρασκευή, η Κομισιόν απαίτησε από τη νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,2% από 2,6% που ήταν η αρχική πρόθεση της Λισσαβώνας. Το δημοσιονομικό έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στο 4,2% του ΑΕΠ το 2015.

Η μείωση που απαιτεί η Κομισιόν από την Πορτογαλία είναι τεραστίων διαστάσεων και παρόμοιά της έχει καταφέρει να πετύχει μόνο η ελληνική κυβέρνηση το 2010. Στη σχετική συζήτηση παρενέβη χθες και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και ότι θα ήταν επικίνδυνο να εξακολουθήσει να αναστατώνει τις αγορές. «Καλά θα έκανε η Πορτογαλία να λάβει υπόψη της (σ.σ.: την άνοδο των αποδόσεων) και να μη συνεχίσει να αναστατώνει τις αγορές δημιουργώντας την εντύπωση ότι θα ήθελε να απομακρυνθεί από το μονοπάτι που έχει πάρει. Αυτό θα ήταν επικίνδυνο για την Πορτογαλία», δήλωσε χθες ο κ. Σόιμπλε. «Αναμφίβολα υπάρχουν ρίσκα με την Πορτογαλία», είπε χθες στο Reuters o Πάτρικ Ο’ Ντόνελ, αναλυτής στην Aberdeen Asset Management. «Η οικονομία της είναι σε σχετικά αδύναμη θέση ενώ και πολιτικά είναι αδύναμη. Παράλληλα υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τον προϋπολογισμό της». Ο αναλυτής της RBS Μιχάλης Μιχαηλίδης εξηγούσε χθες στο Reuters ότι η μεγάλη άνοδος της απόδοσης των πορτογαλικών ομολόγων σε σχέση με τα ισπανικά και τα ιταλικά αυτή την εβδομάδα εξηγείται από το γεγονός ότι δεν υποστηρίχθηκαν από εγχώριους αγοραστές όσο τα ιταλικά και τα ισπανικά. Στα τέλη του 2015 το πορτογαλικό δημόσιο χρέος είχε ανέλθει στο 129%, στοιχείο που από μόνο του σχεδόν αρκεί ώστε να θέσει στο στόχαστρο των αγορών πολλές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή