Επαφές για «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου

Επαφές για «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε στόχο να επιτύχουν τη συναίνεση για το «πάγωμα» της παραγωγής φέρεται να κινούνται ορισμένες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, ενδεχομένως να ασπάζεται αυτή την άποψη.

Ωστόσο είναι πολύ νωρίς ακόμη να αποφανθεί κανείς εάν το εμιράτο δώσει την έγκρισή του, επειδή η οποιαδήποτε επιδιωκόμενη συμφωνία εξαρτάται κυρίως από τη δέσμευση του Ιράν να περιορίσει τη σχεδιαζόμενη αύξηση της παραγωγής του μετά την άρση των κυρώσεων. Αρχικά, την ιδέα είχε ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Εουλόχιο ντελ Πίνο, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του αυτό τον μήνα στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, μεταξύ των οποίων τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και το Κατάρ. «Ο Βενεζουελανός υπουργός επιδιώκει να οργανώσει συνάντηση πριν από τη σύνοδο του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο, εάν υπάρξει consensus είτε για περιστολή της παραγωγής ή τουλάχιστον για “πάγωμα”», ανέφερε έγκυρη πηγή. «Συζητείται, ούτως ή άλλως, να συναντηθούν οι χώρες σύντομα για να μιλήσουν για πιθανό “πάγωμα”, ενώ τουλάχιστον η Ρωσία και το Κατάρ έχουν αρχικά συγκατανεύσει, υπό τον όρο να έχει διαμορφωθεί συναινετικό πλαίσιο μεταξύ παραγωγών».

Από τα μέσα του 2014, η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει αρχίσει να καταβυθίζεται. Σήμερα τελεί υπό διαπραγμάτευση στα επίπεδα των 30 δολαρίων το βαρέλι, όσον αφορά το Brent, όταν στα μέσα του 2014 υπερέβαινε τα 100 δολάρια το βαρέλι. Παρά την καθοδική του πορεία, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγικών Χωρών αρνήθηκε να μειώσει την παραγωγή του, χωρίς την αρωγή χωρών εκτός των κόλπων του. Πιθανολογούμενο «πάγωμα» ίσως σήμαινε συμβιβασμό για να περιοριστεί περαιτέρω η αύξηση παραγωγής, η οποία πίεσε την τιμή στα χαμηλά δωδεκαετίας. Το πετρέλαιο διαμορφώθηκε στα 27,10 δολάρια το βαρέλι τον Ιανουάριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή