Αρνητικό βασικό επιτόκιο και για τη Σουηδία

Αρνητικό βασικό επιτόκιο και για τη Σουηδία

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παράδειγμα της Τράπεζας της Ιαπωνίας ακολούθησε χθες η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, Riksbank, οδηγώντας το βασικό επιτόκιό της σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα στο -0,5%. Εντείνει, έτσι, την ανησυχία πως οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να εξωθηθούν σε μια ακραία πολιτική στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον αποπληθωρισμό.

Οπως τόνισε η Riksbank, την κίνησή της αυτή υπαγόρευσε η «μείωση της εμπιστοσύνης» στη δυνατότητά της να επιτύχει τον στόχο του 2% που έχει θέσει για τον πληθωρισμό. Προειδοποίησε, άλλωστε, για το ενδεχόμενο να υιοθετήσει «ακόμη πιο επεκτατική νομισματική πολιτική εάν χρειαστεί, για να διασφαλίσει τον στόχο του πληθωρισμού». Διέρρευσε, πάντως, πως στη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής ορισμένα μέλη της προειδοποίησαν για τον κίνδυνο να εμπλακούν οι κεντρικές τράπεζες σε έναν αγώνα με ζητούμενο τα χαμηλότερα επιτόκια. Εχει, άλλωστε, προηγηθεί τον Δεκέμβριο και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια στο -0,3% ενώ πιθανολογείται μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά τουλάχιστον 10 μ.β. στην επόμενη συνάντηση, τον Μάρτιο.

Η Τράπεζα της Σουηδίας αντιμετωπίζει, πάντως, το παράδοξο δίλημμα που της θέτει η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στη χώρα σε συνδυασμό με έναν πολύ χαμηλό πληθωρισμό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, η οικονομία της Σουηδίας θα σημειώσει ανάπτυξη 3,5% φέτος, ένα ρυθμό ελαφρώς χαμηλότερο από την ανάπτυξη 3,7% του περασμένου έτους. Την ίδια στιγμή, όμως, ο πληθωρισμός ήταν μόλις 0,1% τον Δεκέμβριο. Η Riksbank έχει σχολιαστεί για τη βιασύνη με την οποία προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και στη συνέχεια ήταν η πρώτη κεντρική τράπεζα στον κόσμο που υιοθέτησε αρνητικά επιτόκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή