Για «ξέπλυμα» χρήματος κατηγορείται η HSBC

Για «ξέπλυμα» χρήματος κατηγορείται η HSBC

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο τίθεται ο βρετανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος της HSBC από συγγενείς θυμάτων που δολοφονήθηκαν από σπείρες κυκλωμάτων ναρκωτικών στο Μεξικό. Οι οικογένειες κατέθεσαν αγωγή εις βάρος της τράπεζας, ισχυριζόμενες ότι επέτρεψε στο μεξικανικό καρτέλ ναρκωτικών να «ξεπλύνει» μέσω του μηχανισμού της δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει τις εγκληματικές της δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, οι ενάγοντες επισημαίνουν πως η HSBC, συμμετέχοντας στο «ξέπλυμα», εν γνώσει της συνεισέφερε απευθείας στο διεθνές εμπόριο ναρκωτικών την περίοδο 2010-2011, συμπεριλαμβανομένων όλων των απάνθρωπων πράξεων, που οι εν λόγω δραστηριότητες εμπεριέχουν. Επιπλέον, οι ενάγοντες θεωρούν υπόλογη την τράπεζα σύμφωνα με την αμερικανική αντιτρομοκρατική νομοθεσία, η οποία προβλέπει πως οι επιζήσαντες τρομοκρατικών και οι συγγενείς του επιθέσεων δικαιούνται να ζητήσουν αποζημίωση.

Πέραν της αγωγής, ήδη διερευνάται ο ρόλος του τραπεζικού κολοσσού σε σχήματα «ξεπλύματος» χρήματος. Τον Δεκέμβριο του 2012 κατέβαλε πρόστιμα σχεδόν 2 δισ. δολαρίων, ώστε να διευθετήσει εξωδικαστικά τις εναντίον του κατηγορίες για το ότι δεν κατόρθωσε να ανακόψει τη ροή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από το εμπόριο ναρκωτικών μέσω της μεξικανικής θυγατρικής της. Πάντως, η HSBC δεσμεύθηκε να παρέμβει και να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Η αμερικανική κυβέρνηση ανέθεσε στον Μάικλ Τσερκάσκι, πρώην εισαγγελέα Νέας Υόρκης, να θέσει υπό παρακολούθησή τον χρηματοπιστωτικό όμιλο και να διαπιστώσει την εφαρμογή των μέτρων αποκατάστασης αναφορικά με την εμπλοκή της με το «ξέπλυμα» χρήματος. Σε μία από τις περιπτώσεις, που στοιχειοθετούνται στην αγωγή, η Λέσλι Ενρίκες Ρέντλεφς, υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου στην πόλη Χουάρες, στα μεξικανοαμερικανικά σύνορα, απήχθη μαζί με τον άντρα της και δολοφονήθηκαν από μέλη του καρτέλ. Mία άλλη περίπτωση, τέλος, όπως αναφέρουν οι Financial Times, αφορούσε τον Ραφαέλ Μοράλες Βαλένσια, ο οποίος απήχθη, βγαίνοντας από την εκκλησία με τη γυναίκα του την ημέρα του γάμου τους. Μαζί με τον θείο και τον αδελφό του μεταφέρθηκαν σε μυστική τοποθεσία, υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια και πέθαναν λόγω ασφυξίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή