Το Ιράν επιλέγει πληρωμές σε ευρώ

Το Ιράν επιλέγει πληρωμές σε ευρώ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες μετά την υπογραφή συμφωνιών με ευρωπαϊκές εταιρείες, το Ιράν επιχειρεί να μειώσει την εξάρτησή του από το δολάριο, δηλώνοντας ότι προτιμά να πληρώνεται σε ευρώ για το πετρέλαιό του. Την προτίμησή του αυτή εξέφρασε διά στόματος του Σαφάρ Αλί Καραματί, υποδιευθυντή της Κρατικής Ιρανικής Πετρελαϊκής Εταιρείας, τονίζοντας ότι «άμεση προτεραιότητά μας είναι να λάβει ρευστό και παραγγελίες πετρελαίου σε ευρώ». Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε πως αυτό ισχύει για τις συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί με τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό Total, το ισπανικό διυλιστήριο Cepsa και τη ρωσική πετρελαϊκή Lukoil. Επικαλούμενα, άλλωστε, δήλωση του Ιρανού υπουργού Πετρελαίου, Μπιζάν Ζανγκενέκ, τα ιρανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως όσες ξένες πετρελαϊκές οφείλουν δισ. δολάρια στο Ιράν, θα κληθούν εφεξής να μετατρέψουν το χρέος τους σε ευρώ.

Το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Shana σχολιάζει μάλιστα πως «τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ιταλική Saras και η βρετανοολλανδική Royal Dutch Shell, που οφείλουν στο Ιράν περίπου 4 δισ. δολάρια, θα πρέπει να τα καταβάλουν σε ευρώ». Δεν είναι πρώτη φορά που η ιρανική ηγεσία επιχειρεί να μειώσει την εξάρτησή της από το δολάριο. Μιλώντας στο Reuters o Ματζίντ Ραφιζαντέκ, καθηγητής θεμάτων Μέσης Ανατολής στο Χάρβαρντ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως στα μάτια του Ιράν «οτιδήποτε εκτός από το δολάριο είναι οικονομικά και πολιτικά καλύτερο».

Ορισμένοι αναλυτές προεξοφλούν πως η κίνηση αυτή θα αποβεί εις βάρος του Ιράν. Το Reuters επικαλείται μάλιστα την Brown Brothers, μία από τις πολλές εταιρείες που εκτιμούν ότι θα συνεχισθεί η διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ιδιαίτερα αν η Fed εξακολουθήσει να αυξάνει τα επιτόκια. Εξάλλου, το Ιράν ακύρωσε συνέδριο στο οποίο θα παρουσίαζε τα επενδυτικά συμβόλαια που έχει συνάψει με ξένες πετρελαϊκές εταιρείες. Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την ακύρωση στις αντιδράσεις των σκληροπυρηνικών αντιπάλων του προέδρου Ροχανί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή