Αποδόσεις

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινούνταν χθες οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτοντας από τα χαμηλά 13 ετών στα οποία είχαν υποχωρήσει μέσα στην εβδομάδα, εν μέσω συντονισμένης πτώσης των αγορών ανά τον κόσμο και ανησυχίας για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Ο παράγων που στήριξε χθες τις τιμές ήταν η αναθέρμανση των προσδοκιών για μείωση της παραγωγής μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ για προοπτική συνεννόησης με τρίτες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Σταδιακά, πάντως, εξανεμίστηκε η αισιοδοξία και αναλυτές της αγοράς επισήμαναν ότι πρέπει να καταγραφούν συγκεκριμένες κινήσεις εφόσον η φημολογία δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο παράγοντα επιρροής των τιμών. Ετσι, αργά το απόγευμα το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν σε επίπεδα γύρω στα 27,31 δολάρια το βαρέλι και το Brent γύρω στα 31,36 δολάρια το βαρέλι.

Συνεχίζει τις αγορές χρυσού η Ρωσία

H Ρωσία είναι μια από τις ευνοημένες χώρες, από το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον το οποίο εκδηλώθηκε για τον χρυσό από τις αρχές του χρόνου. Αλλωστε, τουλάχιστον από το 2006 η κεντρική τράπεζα της χώρας σταθερά αυξάνει τα αποθέματά της σε χρυσό. Σε αυτές τις κινήσεις της συμπεριλαμβάνεται και η αγορά ρεκόρ με τα 6,7 εκατ. ουγγιές το 2015. Το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον χρυσό το τρέχον έτος, το οποίο έχει ωθήσει την τιμή του πολύτιμου μετάλλου στα υψηλότερα επίπεδα δωδεκαμήνου, σημαίνει ότι η αξία των διαθεσίμων σε χρυσό της Ρωσίας πιθανώς να έχει αυξηθεί κατά 8,5 δισ. δολ. επιπλέον από τις αρχές του 2016. Συν τοις άλλοις, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο να έγιναν αγορές από την τράπεζα και μέσα στον Ιανουάριο. Στη χθεσινή συνεδρίαση η τιμή του διαμορφώθηκε στα 1.242,47 δολ. η ουγγιά, έναντι των 1.263,48 δολ. την Πέμπτη, επίπεδα πρωτοφανή από πέρυσι τον Φεβρουάριο. Οι επενδυτές στρέφονται στο πολύτιμο μέταλλο και απομακρύνονται από τα υποτονικά χρηματιστήρια και τα αρνητικά επιτόκια. Εν τω μεταξύ, ειδικά στο θέμα της Fed, πλέον οι επενδυτές δεν αναμένουν να προβεί σε αύξηση επιτοκίων φέτος και αυτό το κλίμα αποδυναμώνει το δολάριο και ενισχύει τον χρυσό. Η τιμή του από την έναρξη του 2016 έχει ενισχυθεί 17%.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Η αύξηση του πολιτικού κινδύνου για τη χώρα αποτυπώθηκε αυτή την εβδομάδα στην εγχώρια αγορά ομολόγων. Το spread (διαφορά απόδοσης 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό) αναρριχήθηκε στις 1.109 μονάδες βάσης. Το 2ετές ομόλογο εμφάνισε μέση τιμή στα 85,70 λεπτά του ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 15,20%. Το 3ετές ομόλογο κατέγραψε τιμή στα 75,20 λεπτά του ευρώ και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 15,10%. Το 10ετές ομόλογο εμφάνισε μέση απόδοση στο 11,30% ενώ η μέση τιμή έφθασε τα 54,80 λεπτά του ευρώ. Στα ευρωομόλογα παρατηρήθηκε σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων ειδικά του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, που διολίσθησε στο 0,21% στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Αντίθετα, άνοδο κατέγραψε η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου που αναρριχήθηκε στο 4,20% από 3,20% που ξεκίνησε την εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή