Ενισχύεται το γιεν επωφελούμενο από την περιορισμένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου

Ενισχύεται το γιεν επωφελούμενο από την περιορισμένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εξαμηνιαία αναφορά της στο Κογκρέσο, η πρώτη μετά την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον Δεκέμβριο, η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, τόνισε πως, παρά το ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες είναι θετικές για την αμερικανική οικονομία, τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν σταθερά ή και να αυξηθούν σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι οι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν, καθώς οι πρόσφατες εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, αν και οι πρόσφατοι οικονομικοί δείκτες δεν υποδηλώνουν μια απότομη επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, η υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γουάν και, γενικότερα, η επιβράδυνση της εξωτερικής ζήτησης έχουν αυξήσει τη μεταβλητότητα στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές και, κατ’ επέκταση, τις ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας. Οι ανησυχίες αυτές, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του πετρελαίου και των υπόλοιπων βασικών εμπορευμάτων, θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις αναδυόμενες οικονομίες που εξάγουν τα βασικά εμπορεύματα.

Ως αποτέλεσμα των δηλώσεων αυτών που περιόρισαν τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων της Fed τους επόμενους μήνες, το δολάριο βρέθηκε υπό πίεση, με τον δείκτη DXY να υποχωρεί την Πέμπτη κοντά στις 95,24 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Η νέα πτώση στις τιμές πετρελαίου, καθώς και αυξημένες ανησυχίες για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης από την αναμενόμενη επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, επέδρασε αρνητικά στη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Στην Ευρώπη, οι αυξημένες ανησυχίες για τις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα συνέβαλαν επίσης στο αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε στα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες, με τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να αγγίζει χαμηλά ενάμισι έτους κοντά στις 302 μονάδες. Στο περιβάλλον αυτό, τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και της Γερμανίας κινήθηκαν ανοδικά, καθώς και τα νομίσματα τα οποία θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια, όπως το ιαπωνικό γιεν». Η συναλλαγματική ισοτιμία δολάριο/γιεν υποχώρησε στο 110,99 την Πέμπτη για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2014, πριν ανακάμψει μερικώς κοντά στο 112,80 την επόμενη ημέρα υπό τον φόβο παρεμβάσεων των ιαπωνικών αρχών στις αγορές συναλλάγματος.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή