«Τώρα στην πτώση υπάρχουν ευκαιρίες για αγορές μετοχών»

«Τώρα στην πτώση υπάρχουν ευκαιρίες για αγορές μετοχών»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντέιβιντ Σάμρα, που άντλησε μεγάλα κέρδη αλλά και διακρίθηκε στη διάρκεια και μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αγοράζει και πάλι. Ο Σάμρα, ο οποίος εποπτεύει κεφάλαια ύψους περίπου 20 δισ. δολαρίων για λογαριασμό της Artisan Partners, εκτιμά πως η χρονική συγκυρία είναι η κατάλληλη για να προχωρήσει κανείς με σταθερό χέρι και χωρίς άγχος εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας για την επιβράδυνση στην Κίνα και την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Οπως διευκρινίζει, απλώς παραμένει προσηλωμένος στην προσέγγιση που πάντα έχει στις επενδύσεις: εντοπίζει υποτιμημένες μετοχές εταιρειών που έχουν καλούς ισολογισμούς.

Μιλώντας από τηλεφώνου στο Bloomberg, ο Σάμρα τονίζει πως προτιμά αυτές τις περιόδους πτώσης στις αγορές, αν και διευκρινίζει ότι «δεν χαιρόμαστε να βλέπουμε τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης καθώς προκαλούν πολλή οδύνη στους ανθρώπους, αλλά ταυτοχρόνως αποδείχθηκε πως η αγορά προσέφερε ευκαιρίες». Σύμφωνα με τον Σάμρα, οι αγορές έχουν γίνει «πολύ άπληστες» τα τελευταία χρόνια που, κατά τη γνώμη του, ήταν η κατάλληλη εποχή για να επωφεληθεί κανείς και να πουλήσει μετοχές. Στις σημερινές συνθήκες όμως πρέπει να «αγοράζουμε επιθετικά», τονίζει ο επενδυτής, του οποίου το ταμείο είχε το 12,7% του χαρτοφυλακίου του σε μετρητά στις 31 Ιανουαρίου.

Αναφέρει ως ιδανική τοποθέτηση, με τα δικά του κριτήρια, τον ελβετικό τραπεζικό όμιλο UBS Group, που φέτος έχει χάσει το 26% της αξίας του. Ο λόγος είναι ο συνδυασμός χαμηλής τιμής και ασφάλειας που προσφέρει καθώς η ελβετική τράπεζα έχει υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, όχι πολύ σύνθετους ισολογισμούς και μία μονάδα διαχείρισης πλούτου που υπερβαίνει τη χρηματιστηριακή αξία της. Η χώρα στην οποία δεν βιάζεται να επενδύσει ο Σάμρα είναι η Κίνα. Εκτιμά πως η οικονομία της δεν αναπτύσσεται πλέον και οι αποτιμήσεις που ανακοινώνονται δεν πλησιάζουν την πραγματικότητα.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη εμμονή των αγορών, την πτώση του πετρελαίου, εκτιμά πως είναι καιρός να αρχίσουμε να προβλέπουμε άνοδο. Δεν υπάρχει πλέον αύξηση της παραγωγής, ενώ η πτώση της τιμής του πετρελαίου καθιστά λιγότερο ελκυστικές τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ο ίδιος εκφράζει επιφυλάξεις για τη νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών όπως διαμορφώθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Η Ιαπωνία ήδη αγοράζει τεράστιο όγκο ομολόγων για να δώσει ώθηση στην οικονομία της και όμως υιοθέτησε αρνητικά επιτόκια. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, πάντως, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποφασισθεί περαιτέρω χαλάρωση στη συνάντηση του Μαρτίου. «Ο κόσμος δεν πηγαίνει καλά», τονίζει ο Σάμρα και προσθέτει ότι υπάρχει πάντα αυτή η ισορροπία ανάμεσα στην πρόκληση κοινωνικών ταραχών και τη δημιουργία «φούσκας» στην αγορά. Επικρίνει τις εξελίξεις στην αγορά και υπογραμμίζει ότι «είχαμε τη μία στρέβλωση μετά την άλλη και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε πιο επιθετικά τις λάθος πολιτικές και να προκαλούμε περισσότερες στρεβλώσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή