Πιέσεις και από την πτώση του πετρελαίου

Πιέσεις και από την πτώση του πετρελαίου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τα δεινά που τους προκάλεσε η κρίση χρέους της Ευρωζώνης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν τα παρεπόμενα του φθηνού πετρελαίου: τις μεγάλες ζημίες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον ενεργειακό κλάδο. Οπως και στην κρίση χρέους της Ελλάδας, τη μεγαλύτερη έκθεση στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν οι γαλλικές τράπεζες, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα εκμεταλλεύθηκαν τις προσοδοφόρες επιχειρήσεις λιανικής τραπεζικής για να χρηματοδοτήσουν την επέκτασή τους στον δανεισμό προς επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Bloomberg Intelligence, συνολικά η έκθεσή τους στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέρχεται σε πάνω από 100 δισ. ευρώ. Αναλυτές της Nomura συγκαταλέγουν τις Credit Agricole, BNP Paribas, Societe Generale και Natixis στις επτά ευρωπαϊκές τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στον ενεργειακό κλάδο και στις πέντε με τη μεγαλύτερη έκθεση στον τομέα των μετάλλων και των εταιρειών ορυχείων. Στο μεταξύ, οι αμερικανικές τράπεζες παρουσίασαν προσφάτως εκτιμήσεις για τις ζημίες τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον ενεργειακό κλάδο. Με τα αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, έγινε γνωστό ότι τραπεζικοί κολοσσοί όπως η Citigroup και η JPMorgan Chase προχώρησαν σε προβλέψεις άνω των 2 δισ. δολαρίων για να καλύψουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε πετρελαϊκές, ενώ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω προβλέψεις εάν το πετρέλαιο υποχωρήσει εκ νέου σε επίπεδα κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές τράπεζες επικαλούνται τα τεστ κοπώσεως, αρνούνται να προχωρήσουν σε περαιτέρω προβλέψεις και, γενικώς, επιχειρούν να υποβαθμίσουν το πρόβλημα. Προ ημερών η BNP Paribas απέφυγε διπλωματικά τον σκόπελο: ανέφερε μεν ότι η έκθεσή της στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέρχεται σε 25,6 δισ. ευρώ, αλλά δεν προχώρησε σε καμία εκτίμηση για το ποιες μπορεί να είναι οι ζημίες της από την παρατεταμένη πτώση του πετρελαίου.

Σε αντίθεση με την ΒΝΡ, η ολλανδική ING έδειξε διάθεση για μεγαλύτερη διαφάνεια προ ημερών, όταν αναφέρθηκε στο χαρτοφυλάκιο των δανείων της προς τον ενεργειακό τομέα που συγκεντρώνει δάνεια ύψους 29 δισ. ευρώ, ποσοστό 14% επί του συνόλου των δανείων της σε επιχειρήσεις. Οπως ανακοίνωσε, προχωρεί σε προβλέψεις ύψους 3,8 δισ. ευρώ για την κάλυψη ζημίας από τα δάνεια αυτά στην περίπτωση, που οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα υφιστάμενα χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, η Credit Suisse ανακοίνωσε πως τα δάνειά της στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέρχονται συνολικά σε 9,1 δισ. δολάρια, αλλά δεν προχώρησε σε καμία εκτίμηση για το ύψος της ενδεχόμενης ζημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή