Προσπάθεια της Αργεντινής να κλείσει το κεφάλαιο με τα funds «γύπες»

Προσπάθεια της Αργεντινής να κλείσει το κεφάλαιο με τα funds «γύπες»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι η αρχή του τέλους, το κεφάλαιο αυτό θα κλείσει φέτος». Με τη βεβαιότητα αυτή σχολίασε ο Μάουρο Ρόκα, οικονομολόγος της Goldman Sachs, τη μισή επιτυχία της Αργεντινής να συμφωνήσει με δύο από τα έξι funds που δεν έχουν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του χρέους της. Ωστόσο, κάθε άλλο παρά σίγουρη είναι η αίσια έκβαση του νέου γύρου επαφών ανάμεσα στο Μπουένος Αϊρες και τα funds, καθώς μέχρι στιγμής απαντούν αρνητικά τα υπόλοιπα τέσσερα που είναι και τα ισχυρότερα όλων και έχουν ηγηθεί του μακρόχρονου δικαστικού αγώνα κατά της Αργεντινής.

Αν για ακόμη μία φορά δεν γεφυρωθούν οι διαφορές, η Αργεντινή θα παραμείνει αποκλεισμένη από τις αγορές παρά το θετικό κλίμα που την περιβάλλει τους τελευταίους δύο μήνες μετά την αλλαγή κυβέρνησης και την ανάληψη του προεδρικού θώκου από τον φιλικά προσκείμενο στον επιχειρηματικό κόσμο Μαουρίσιο Μάκρι. Θα μείνει, ωστόσο, η στήριξη που παρέχει στη νέα κυβέρνηση ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s που χαρακτήρισε «αξιόπιστο» το σχέδιό της για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων μακροοικονομικών προβλημάτων της, την κατάργηση των περιορισμών στις αγορές συναλλάγματος και την επανεκκίνηση των επαφών με τους πιστωτές της χώρας. Αν τελικά ο Μαουρίσιο Μάκρι κατορθώσει να κλείσει συμφωνία με το σύνολο των funds και επιτύχει επιστροφή του Μπουένος Αϊρες στις αγορές, πρόθεσή του είναι να αντλήσει κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής, οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα.

Η πρόταση της νέας κυβέρνησης, που έγινε δεκτή από τα δύο funds Montreux Equity Partners και Dart Management, προβλέπει πληρωμή ύψους 6,5 δισ. δολαρίων με «κούρεμα» 25% επί της αξίας των ομολόγων όσων πιστωτών προσέφυγαν δικαστικά κατά της Αργεντινής και διεκδικούν περίπου 9 δισ. δολάρια. Εν ολίγοις, η προσφορά αυτή αφορά τα Elliot Management, Aurelius Capital Management, Davidson Kempner Capital Management και Bracebridge Capital. Δεν προβλέπει, πάντως, ίση μεταχείριση όλων των πιστωτών της χώρας, καθώς προσφέρει 72,5% του ποσού που διεκδικούν σε όσους αρνήθηκαν μεν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής, αλλά δεν προσέφυγαν ποτέ στα δικαστήρια εναντίον της. Εχει προηγηθεί προ ημερών συμφωνία ανάμεσα στο Μπουένος Αϊρες και σε ομάδα Ιταλών επενδυτών στους οποίους συναίνεσε να καταβάλει το 54% του ποσού ύψους 2,5 δισ. δολαρίων που διεκδικούσαν.

Σηματοδοτεί, πάντως, γενικότερα ένα πιο ευνοϊκό κλίμα προς το Μπουένος Αϊρες ακόμη και η στάση του Ντάνιελ Πόλακ, δικαστή και νέου μεσολαβητή που έχει διορίσει η αμερικανική Δικαιοσύνη. Ο εν λόγω δικαστής εγκωμίασε το «κουράγιο και την ευελιξία» που επιδεικνύει ο νέος πρόεδρος καθώς έρχεται σε οξεία αντίθεση με την εχθρική στάση της προηγούμενης προέδρου, Κριστίνα Φερνάντες, που χαρακτήριζε τα funds «κοράκια» και «αρπακτικά». Ο ίδιος προεξοφλεί πως θα συνεχισθούν οι επαφές με τα τέσσερα funds ενώ ο νέος υπουργός Οικονομικών, Αλφόνσο Πρατ Γκέι, εκφράζει αισιοδοξία πως τις επόμενες ημέρες όσα funds απέρριψαν την προσφορά θα προβούν σε κάποιες παραχωρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή