Οι φόβοι επιβράδυνσης στρέφουν τους επενδυτές στον χρυσό

Οι φόβοι επιβράδυνσης στρέφουν τους επενδυτές στον χρυσό

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χρυσός έχει την τιμητική του φέτος, με τους επενδυτές να σπεύδουν να τοποθετήσουν σε αυτόν τα κεφάλαιά τους, αποστρέφοντας το βλέμμα από τις μετοχές και τα ομόλογα σε συνθήκες πανικού λόγω πιθανής επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας. Ο πανικός, δε, παραπέμπει στις ημέρες του 2008, όπως επισημαίνουν αναλυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch, την εβδομάδα που πέρασε, τα κεφάλαια στον χρυσό ήταν από τα υψηλότερα της τελευταίας εξαετίας. Συγκεκριμένα, δόθηκαν 1,6 δισ. δολάρια για αγορά χρυσού, πλατίνας και ασημιού. Την περίοδο 2010-2015 μόνο μια αντίστοιχη εβδομάδα είχε καταγραφεί στις αρχές του 2015, οπότε και είχαν διοχετευθεί ακόμη περισσότερα χρήματα στην αγορά πολύτιμων μετάλλων. Βέβαια, κατά το παρελθόν έτος η εικόνα ήταν αρκετά διαφορετική. Το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού, ήταν ασταθής η ζήτηση, το δεύτερο ενισχύθηκε σημαντικά, ενώ οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο εξακολούθησαν να αγοράζουν χρυσό και να εμπλουτίζουν τα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα με αυτόν τον τρόπο. Αναφορικά τώρα με τη ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό, αυτή έδειξε ανθεκτικότητα παρά τα γενικότερα προβλήματα. Λόγου χάριν το πρώτο εξάμηνο ήταν οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επηρέασαν δυσμενώς τη ζήτηση από την Ινδία και αυτό λειτούργησε συνδυαστικά με την αναταραχή στις αγορές, που έπληξε τη ζήτηση από την Κίνα.

Επιπλέον, το εν λόγω διάστημα του 2015, οι επενδυτές αποθαρρύνθηκαν από την πορεία της τιμής του χρυσού και την εκ νέου διάθεση για επενδυτικό ρίσκο σε συνδυασμό με τις βελτιωμένες προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Το δεύτερο εξάμηνο οι συνθήκες ευνόησαν τους αγοραστές χρυσού.

Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι σε δύσκολες εποχές οι άνθρωποι επενδύουν σε χρυσό, εξ ου και μεγάλες εισροές κεφαλαίων κατευθύνονται σε αυτόν όταν ξεσπούν οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις.

Στα ύψη η ζήτηση

Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, το δεύτερο εξάμηνο του 2015 είχε την εξής σημαντική εξέλιξη: η κεντρική τράπεζα της Κίνας συγκέντρωσε 600 τόνους χρυσού, ενώ στο σύνολο του έτους η Ρωσία αγόρασε 200 τόνους χρυσού. Η ζήτηση για κοσμήματα από την πλευρά της Ινδίας ήταν η μεγαλύτερη σε ετήσια βάση το 2015, με το πρώτο εξάμηνο ασθενικό και το δεύτερο πολύ δυναμικό. Παρά τη μείωση των αγροτικών εισοδημάτων και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η αγορά έδειξε αντοχή. Αναφορικά με τα επενδυτικά προϊόντα σε χρυσό, υπήρξε τάση για ριψοκίνδυνες επιλογές το 2015. Αντιθέτως, το 2016 οι επενδυτές αναζητούν προϊόντα που διατηρούν την αξία τους και είναι ασφαλέστερα. Σήμερα, λοιπόν, με την αβεβαιότητα κυρίαρχη στις αγορές, ο χρυσός εμφανίζεται ιδιαίτερα δελεαστικός. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch, οι μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων, οι οποίες παρατηρήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, προήλθαν από τα διεθνή χρηματιστήρια, τα υψηλών αποδόσεων ομόλογα και τα κρατικά ομόλογα αναδυόμενων οικονομιών. Συγκεκριμένα, τα 6,8 δισ. δολάρια πηγάζουν από τις μετοχές, τα 2,5 δισ. δολάρια από τα ομόλογα και το 1,1 δισ. δολάρια από τους κρατικούς τίτλους των αναδυόμενων.

Η μετατόπιση του ενδιαφέροντος ώθησε ανοδικά τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων σε επίπεδα ρεκόρ για διάστημα δωδεκαμήνου. Από τις αρχές του έτους, ο χρυσός, ειδικότερα, έχει ενισχυθεί σχεδόν 17%, το ασήμι κατά 12% και κατά 7% η πλατίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή