Δεν αποκλείει νέα μέτρα στήριξης η ΕΚΤ

Δεν αποκλείει νέα μέτρα στήριξης η ΕΚΤ

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα “δεν θα διστάσει να δράσει”, λαμβάνοντας νέα μέτρα ενίσχυσης του πληθωρισμού και της οικονομίας, τόνισε χθες ο πρόεδρος της κ. Μάριο Ντράγκι. Στα ήδη υπάρχοντα εμπόδια για την αποτελεσματική εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, όπως την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, ο κ. Ντράγκι προσέθεσε, για πρώτη φορά, την αναταραχή στις χρηματιστηριακές αγορές και την μεγάλη υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών.

Μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Ντράγκι επανέλαβε την υπόσχεση που είχε δώσει τον Ιανουάριο “να επανεξετάσει και ενδεχομένως να αναθεωρήσει” το πρόγραμμα ενίσχυσης ώστε να επιτύχει τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει αναπτερωθεί η ελπίδα των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει εκ νέου το επιτόκιο καταθέσεων για τις τράπεζες και να αυξήσει το όριο των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων στην επόμενη συνεδρίαση της στις 10 Μαρτίου. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά τουλάχιστον 0,1% στο -0,4% και ότι θα αυξήσει τις μηνιαίες αγορές από τα 60 δισ. ευρώ πιθανώς στα 70 δισ. ευρώ. Για την ΕΚΤ το ερώτημα είναι κατά πόσο οι χαμηλές τιμές της ενέργειας θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο τον εισαγόμενο πληθωρισμό και κατά πόσο το σφυροκόπημα των τραπεζικών μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες θα τις οδηγήσει στο να χορηγούν λιγότερα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα. “Αν ένας από τους δύο αυτούς παράγοντες αποτελέσει νέα απειλή για την σταθερότητα των τιμών, δεν θα διστάσουμε να δράσουμε”, διαβεβαίωσε χθες ο κ. Ντράγκι. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης των τραπεζικών μετοχών έχει υποχωρήσει από την αρχή του έτους κατά σχεδόν 22%. Ως σταθερότητα των τιμών η ΕΚΤ εννοεί τη διατήρηση του πληθωρισμού “κοντά αλλά κάτω” από το 2%. Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στην Ευρωζώνη μόλις στο 0,4%. Η αναταραχή στις αγορές έχει περιορίσει την επίδραση των μέτρων χαλάρωσης που είχε ανακοινώσει η ΕΚΤ τον περασμένο Δεκέμβριο με την ανομολόγητη ελπίδα να οδηγήσει χαμηλότερα την ισοτιμία του ευρώ ώστε να καταστήσει ακριβότερη την εισαγωγή προϊόντων και υπηρεσιών και τελικά να πετύχει την ανάκαμψη του πληθωρισμού. Το αμερικανικό αργό να έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 23% από τις αρχές Δεκεμβρίου και το ευρώ να έχει ενισχυθεί κατά 6% έναντι του δολαρίου στο ίδιο διάστημα. Την ώρα που μιλούσε χθες ο κ. Ντράγκι το ευρώ υποχωρούσε κατά περίπου 1% κάτω από το 1,12 έναντι του δολαρίου.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε χθες ότι η ΕΚΤ έχει ακόμη στη διάθεση της πολλά εργαλεία ώστε να πετύχει την ενίσχυση του πληθωρισμού και ότι το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας είναι αρκετά ευέλικτο. Κατά τον πρόεδρο της ΕΚΤ η τράπεζα θα μπορούσε να αγοράσει τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια (ABS) στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (γνωστό και ως ποσοτική χαλάρωση). Ωστόσο ο κ. Ντράγκι διέψευσε την πληροφορία που είχε δημοσιεύσει χθες το πρακτορείο Reuters ότι η ΕΚΤ εξετάζει με τις ιταλικές αρχές το ενδεχόμενο να αγοράσει τέτοια δάνεια από τις ιταλικές τράπεζες. “Δεν συζητάμε για κανενός είδους αγορά”, είπε χθες ο κ. Ντράγκι. Κατά το Reuters η ΕΚΤ βρίσκεται σε συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση εξετάζοντας την πιθανότητα να αγοράσει τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια ή να τα δεχτεί ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας. Στα τέλη Ιανουαρίου η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέχει εγγυήσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιταλικών τραπεζών ώστε να τις βοηθήσει να τα πουλήσουν σε επενδυτές με τελικό στόχο να ενισχύσουν τον ισολογισμό τους. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιταλικών τραπεζών ανέρχονται στα 200 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ σήμερα το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο θα εξετάσει εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (OMT) που είχε εξαγγείλει ο κ. Ντράγκι στο απόγειο της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο του 2012. Τον Ιούνιο του 2015 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε κρίνει ότι το πρόγραμμα (το οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ) δεν παραβιάζει την εντολή που έχει δοθεί στην ΕΚΤ. Τέλος ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ στο πλαίσιο καταπολέμησης χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή